Як проводити інструктажі під час воєнного стану

На найпоширеніші запитання щодо проведення інструктажів під час воєнного стану відповідає експерт з питань пожежної безпеки та охорони праці Олександр Пількевич.

Як проводити інструктажі під час воєнного стану

Дізнайтеся більше про інструктажі з питань охорони праці

1. На час дії воєнного стану підприємство не працює. Який документ регламентує перенесення строків проведення інструктажів з охорони праці для працівників?

Рішення. Щоб перенести строки проведення інструктажів з питань охорони праці, не потрібен спеціальний документ. Достатньо наказу керівника, відповідно до якого працівники тимчасово не працюють: простій, відпустка, призупинення дії трудового договору тощо.

2. Працівник виконував роботи, які не належать до робіт підвищеної небезпеки. У зв’язкуз воєнним станом перерва у роботі становила 30 календарних днів. Який вид інструктажу провести з працівником після виходу його на роботу: позаплановий чи повторний?

Рішення. Якщо умови праці суттєво не змінилися, достатньо провести повторний інструктаж. У іншому випадку — позаплановий. Якщо працівника звільнили, а потім знову приймаєте на роботу, проведіть йому вступний інструктаж незалежно від строку його звільнення.

Особливості заповнення журналу реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Леонід Шевчуквикладач охорони праці навчально-курсового комбінату «Професіонал-Фаст», м. Фастів Київської обл.
Не допускайте до роботи працівників, які не пройшли вступний інструктаж з охорони праці. Правильно його організувати допоможуть зразки необхідних документів.

3. За якими інструкціями з охорони праці проводити позаплановий інструктаж: чи за всіма, що діють на підприємстві для професії працівника?

Рішення. Якщо є необхідність провести позаплановий інструктаж, проведіть його за всіма інструкціями з охорони праці, пожежної безпеки, електробезпеки, охорони довкілля. Позаплановий інструктаж проведіть до початку роботи в тих умовах, що змінилися.

4. Від якої дати рахувати наступний повторний інструктаж: від дати проведення позапланового чи попереднього повторного інструктажу з ОП?

Рішення. Позаплановий інструктаж не скасовує чергового повторного інструктажу. Тому наступний повторний інструктаж проводьте:

  • не рідше ніж раз на три місяці — на роботах підвищеної небезпеки;
  • раз на шість місяців — для решти робіт.

Відлік йде від дати попереднього повторного інструктажу.

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть зі знижкою 50% електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Особливості проведення повторного інструктажу з охорони праці

Повторний інструктаж з охорони праці: кому проводити, які матеріали використовувати під час занять, як правильно вчинити, якщо працівник перебував у відпустці або хворів у день проведення повторного інструктажу.
85257

Журнал реєстрації інструктажів з безпеки руху

Ведення Журналу реєстрації інструктажів з безпеки руху — вимога законодавства. У статті ви можете скачати бланк Журналу реєстрації інструктажів з безпеки руху, а також приклад його заповнення.
15896

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді