Нові форми висновків експертиз стану охорони праці та безпеки виробництва

Актуалізовані вимоги до експертних організацій і оновлені форми висновків передбачають низку нововведень

Нові форми висновків експертиз стану охорони праці та безпеки виробництва

Перевірте актуальність нормативно-правових актів з охорони праці на підприємств

Набрав чинності наказ Мінекономіки «Про затвердження форм висновків експертизи» від 31.12.2021 № 1191-21. Документом затверджено форми:

  • висновку експертизи щодо стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання під час виконання робіт підвищеної небезпеки;
  • висновку експертизи щодо стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання під час експлуатації машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки;
  • висновку експертизи щодо відповідності машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки.

Наказ також установлює, що з 1 березня 2022 року висновки експертизи підписують і затверджують накладенням електронних підписів.

Водночас втратив чинність наказ Мінсоцполітики «Про затвердження форм висновків експертиз стану охорони праці та безпеки промислового виробництва» від 07.11.2018 № 1654.

Із 1 квітня 2022 року набере чинності наказ Мінекономіки «Про затвердження Вимог до експертних організацій, які мають намір виконувати (виконують) експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва та щодо відповідності машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки вимогам законодавства про охорону праці та промислової безпеки» від 06.01.2022 № 34-22.

Згідно з документом експертні організації будуть зобов’язані надавати до Держпраці:

  • інформацію про сферу акредитації експертної організації;
  • відомості про кадрове забезпечення і зміни в складі експертів технічних;
  • примірники затверджених висновків експертизи, які міститимуть вичерпну інформацію про стан охорони праці підприємства, що має намір отримати дозвіл, а саме — відомості:

Зазначені зміни не передбачають жодних додаткових вимог для роботодавців. Водночас вони дозволяють забезпечити видачу дозволів у електронному вигляді.

Нові форми висновків експертиз стану охорони праці та безпеки виробництва Чи вважатимуть перевіряльники порушенням, якщо вони не знайшли підприємство за місцем розташування

Наразі Держпраці переглядає форми заяви на отримання дозволу та самої форми дозволу, щоб запровадити можливість видавати дозволи на роботи/експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки в електронному вигляді.

Джерело: Держпраці

Любі читачі, команда Експертус Охорона праці продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку. Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наш електронний журнал «Довідника спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заповнюємо журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці

Зі статті ви дізнаєтеся, як вести журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та які існують вимоги до заповнення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. Також ви зможете скачати бланк журналу та зразок його заповнення.
198655

Заповнюємо Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання

У статті ви знайдете бланк та приклад заповнення декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства та дізнаєтеся про порядок подання документа до відповідного дозвільного органу.
41043

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
37027

Інструкція з охорони праці для кухаря

Інструкція з охорони праці для кухаря є інструкцією за професією, що встановлює вимоги безпеки під час приготування їжі (страв) в умовах кухні. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.
45167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді