Зміни до закону України «Про охорону праці» набули чинності

Що саме змінилось — дізнайтеся в огляді.
Зміни до закону України «Про охорону праці» набули чинності

16 жовтня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про стандартизацію», затверджений 20.09.2019 року №124-ІХ (далі – Закон №124-ІХ).

Пункт 68 Закону №124-ІХ уніс зміни, зокрема до статті 27 та 28 Закону України «Про охорону праці». Змінами виключено стандарти з нормативно-правових актів з охорони праці.

✨ ТОП-5 додатків для контролю за станом ОП на підприємстві

За інформацією Управління Держпраці у Миколаївській області, положення Закону №124-ІХ спрямовані на приведення національної системи стандартизації у відповідність до міжнародної та європейської практики, зокрема:

  • встановлено добровільність застосування національних стандартів;
  • недопущення погодження проектів національних стандартів з державними органами;
  • недопущення нормативно-правового регулювання відносин, пов'язаних із розробленням стандартів підприємств, установ та організацій і технічних умов;
  • відміну галузевої стандартизації, у зв’язку з чим, протягом 15 років центральні органи виконавчої влади мають право у відповідних сферах діяльності та в межах своїх повноважень перевіряти, переглядати свої галузеві стандарти з метою переведення їх на національний рівень або на рівень підприємств чи скасовування.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці за формою № 1‑ПВ

Один раз на два роки юридичні особи зобов’язані звітувати про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці за формою № 1-ПВ. Актуальний бланк ви можете скачати у статті.
41996

Зразок Положення про енергетичну службу підприємства

Щоб забезпечити належне функціонування підприємства, яке є споживачем енергоресурсів, розробіть та затвердьте Положення про енергетичну службу. Щоб зробити це правильно, скористайтеся зразком Положення, наведеним у статті.
9164

Наказ про призначення відповідальних за безпечну експлуатацію генератора

Наказ стане у пригоді, щоб організовувати на підприємстві безпечне експлуатування генераторів. Адаптуйте зразок наказу про призначення відповідального за безпечну експлуатацію електрогенератора до потреб свого підприємства і використовуйте в роботі.
18190

Посадова інструкція: загальні вимоги

Організаційно-правовим документом, який визначає завдання, права, обов’язки і відповідальність працівника відповідно до займаної посади, є посадова інструкція. Дізнайтеся про основні вимоги до розроблення посадових інструкцій та їх структуру зі статті.
36611

Наказ про створення комісії з перевірки знань з питань охорони праці

Наказ про створення комісії з перевірки знань з питань охорони праці допоможе призначити членів комісії з перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві та визначити їхні обов'язки. Скачайте приклад наказу про створення комісії, розроблений експертом.
22081

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді