Держпраці роз’яснила, які організації мають право проводити технічний огляд ТТЗ перед їх реєстрацією

Перед тим як віддати свій транспортний засіб на техогляд, перевірте, чи відповідає організація ключовим вимогам.

Держпраці роз’яснила, які організації мають право проводити технічний огляд ТТЗ перед їх реєстрацією

Постановою КМУ від 08.07.2020 № 617 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України», що набрала чинність 23.07.2020, (далі — Постанова № 617) внесено зміни, зокрема, до Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, затвердженого постановою КМУ від 06.01.2010 р. № 8 (далі — Порядок).

Згідно з пунктом 9 Порядку перед реєстрацією кожного технологічного транспортного засобу (ТТЗ) проводиться його державний технічний огляд (техогляд). Складається відповідний акт технічного огляду і видається талон, зразок якого затверджується Держпраці.

Техогляд технологічних транспортних засобів в таких випадках проводиться експертними організаціями, які мають підтверджену компетенцію для провадження інспекційної діяльності як третя сторона відповідно до законодавства (далі — експертні організації).

Які вимоги безпеки до робочого місця водія

Відповідно до Вимог до експертних організацій, які мають намір виконувати (виконують) експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва, затверджених наказом Мінсоцполітики 12.04.2018 № 507, зареєстрованого в Мінюсті 07.05.2018 за № 569/32021, експертна організація має бути акредитованою Національним агентством з акредитації України як орган з інспектування, що здійснює інспектування як третя сторона.

Вимоги до компетентності органів, які здійснюють інспектування, регламентовані міжнародним стандартом ISO/IEC 17020:2012 «Оцінювання відповідності. Вимоги щодо діяльності різних типів органів, що здійснюють інспектування».

Таким чином, техогляд ТТЗ проводиться експертними організаціями, які:

  • акредитовані Національним агентством з акредитації України;
  • мають у своїй сфері акредитації відповідний вид інспектування — технічний огляд технологічних транспортних засобів.

Акти техогляду, проведеного зазначеними експертними організаціями з 23.07.2020, є підставою для здійснення реєстрації, перереєстрації, тимчасової реєстрації та зняття з обліку технологічних транспортних засобів.

Увага! Подання заяви власником технологічного транспортного засобу, зокрема, разом з актом технічного огляду, складеного за його результатами, проведеного експертно-технічними центрами, що належать до сфери управління Держпраці до 23.07.2020, але подані до центру надання адміністративних послуг після 23.07.2020, не є підставою для відмови у здійсненні реєстрації, перереєстрації, тимчасової реєстрації та зняття з обліку технологічних транспортних засобів.

Джерело: Управління Держпраці у Кіровоградській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді