Держпраці роз’яснила, які організації мають право проводити технічний огляд ТТЗ перед їх реєстрацією

Перед тим як віддати свій транспортний засіб на техогляд, перевірте, чи відповідає організація ключовим вимогам.

Держпраці роз’яснила, які організації мають право проводити технічний огляд ТТЗ перед їх реєстрацією

Постановою КМУ від 08.07.2020 № 617 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України», що набрала чинність 23.07.2020, (далі — Постанова № 617) внесено зміни, зокрема, до Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, затвердженого постановою КМУ від 06.01.2010 р. № 8 (далі — Порядок).

Згідно з пунктом 9 Порядку перед реєстрацією кожного технологічного транспортного засобу (ТТЗ) проводиться його державний технічний огляд (техогляд). Складається відповідний акт технічного огляду і видається талон, зразок якого затверджується Держпраці.

Техогляд технологічних транспортних засобів в таких випадках проводиться експертними організаціями, які мають підтверджену компетенцію для провадження інспекційної діяльності як третя сторона відповідно до законодавства (далі — експертні організації).

Які вимоги безпеки до робочого місця водія

Відповідно до Вимог до експертних організацій, які мають намір виконувати (виконують) експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва, затверджених наказом Мінсоцполітики 12.04.2018 № 507, зареєстрованого в Мінюсті 07.05.2018 за № 569/32021, експертна організація має бути акредитованою Національним агентством з акредитації України як орган з інспектування, що здійснює інспектування як третя сторона.

Вимоги до компетентності органів, які здійснюють інспектування, регламентовані міжнародним стандартом ISO/IEC 17020:2012 «Оцінювання відповідності. Вимоги щодо діяльності різних типів органів, що здійснюють інспектування».

Таким чином, техогляд ТТЗ проводиться експертними організаціями, які:

  • акредитовані Національним агентством з акредитації України;
  • мають у своїй сфері акредитації відповідний вид інспектування — технічний огляд технологічних транспортних засобів.

Акти техогляду, проведеного зазначеними експертними організаціями з 23.07.2020, є підставою для здійснення реєстрації, перереєстрації, тимчасової реєстрації та зняття з обліку технологічних транспортних засобів.

Увага! Подання заяви власником технологічного транспортного засобу, зокрема, разом з актом технічного огляду, складеного за його результатами, проведеного експертно-технічними центрами, що належать до сфери управління Держпраці до 23.07.2020, але подані до центру надання адміністративних послуг після 23.07.2020, не є підставою для відмови у здійсненні реєстрації, перереєстрації, тимчасової реєстрації та зняття з обліку технологічних транспортних засобів.

Джерело: Управління Держпраці у Кіровоградській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи мають працівники право не працювати під час повітряної тривоги

Чи оплачується робота під час повітряної тривоги? Який штраф за роботу під час повітряної тривоги? Які дії працівників під час повітряної тривоги? Відповіді на ці питання та все про те, як створити безпечні умови праці під час повітряної тривоги – у статті.
96

Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки

Які обов’язки для керівників підприємств та осіб, котрі проводять навчання, передбачені документом? Та як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки — розкажемо у статті.
5223

Організація навчання працівників з електробезпеки

Які існують форми навчання працівників, котрі обслуговують електроустановки споживачів, якими документами має бути врегульоване таке навчання. Більше про навчання та інструктаж працівників з електробезпеки — у статті.
19097

Розробляємо План роботи служби охорони праці

Для ефективної роботи служба охорони праці розробляє план заходів з охорони праці. Які питання мають бути охоплені в ньому, які заходи та терміни передбачені? Скачайте план роботи служби з охорони праці, підготовлений експертом, та дізнайтеся відповіді на ці та інші актуальні питання.
38456

Вимоги до організації робочого місця працівника з охорони праці

Організація робочого місця працівника з охорони праці є важливим аспектом забезпечення безпеки на робочому місці. Що таке робоче місце та робоча зона? Як має виглядати безпечне робоче місце? Чи є санітарно-гігієнічні вимоги до робочого місця? Якою має бути площа робочого місця на одного працівника? Відповіді на ці питання та все про вимоги до організації робочого місця – у статті.
192

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді