Штрафи за порушення пожежної безпеки збільшать у 200 разів

Санкції зростуть для працівників, посадових осіб та громадян. Скільки доведеться сплатити за свою необачність розповідаємо в огляді.

Штрафи за порушення пожежної безпеки збільшать до 200 разів


У ВРУ зареєстровано законопроєкт № 3755 про внесення змін до КпАП. Він передбачає посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж та загальне посилення адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки.

Наразі за порушення вимог з питань технічної експлуатації електричних станцій і мереж, енергетичного обладнання суб’єктів електроенергетики, суб’єктів відносин у сфері теплопостачання та споживачів електричної енергії штрафи становлять від 17 до 170 грн. У разі ухвалення законопроєкту № 3755 наслідками такого порушення стане попередження або накладення штрафу на громадян і працівників від 1700 до 3400 грн, а на посадових осіб накладення штрафу від 3400 до 5100 грн.

Як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки

За порушення правил пожежної безпеки на залізничному, морському і річковому транспорті на громадян накладатиметься штраф від 1700 до 3400 грн, на посадовців — від 3400 до 5100 грн.

За таке ж порушення на повітряному транспорті штрафи становитимуть відповідно від 2550 до 4250 грн та від 4250 до 5950 грн.

Згідно зі статтею 175 КпАП за порушення встановлених вимог пожежної безпеки, а також використання пожежної техніки та засобів пожежогасіння не за призначенням на сьогодні передбачено попередження або накладення штрафу на громадян від 8,5 грн до 119 грн і на посадовців від 34 до 170 грн. Законопроєкт № 3755 передбачає за таке порушення попередження або накладення штрафу на громадян від 1700 до 3400 грн і на посадовців — від 3400 до 5100 грн.

Також зростуть адміністративні штрафи за здійснення суб’єктом господарювання господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки, невиконання законних вимог посадовців ДСНС та Держенергонагляду.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструкція з пожежної безпеки в приміщеннях і кабінетах

Інструкція з пожежної безпеки в приміщеннях і кабінетах є обов’язковою для виконання всіма працівниками підприємства й поширюється на всі приміщення та кабінети підприємства. У ній встановлено основні вимоги до забезпечення пожежної безпеки в будівлі. Завантажте зразок інструкції, розроблений експертом, та за потреби адаптуйте документ до умов вашого підприємства.
51264

Системи протипожежного захисту

До систем протипожежного захисту належать технічні засоби, розташовані на об’єкті, які використовують для запобігання, ліквідації та локалізації пожеж. Ці засоби допомагають захищати людей, довкілля та матеріальні цінності від пожежі. Розглянемо, що належить до цих систем.
22932

Правила пожежної безпеки

Основним нормативно-правовим актом з питань пожежної безпеки є Правила пожежної безпеки в Україні. Які саме вимоги пожежної безпеки встановлені в Правилах, що потрібно знати роботодавцям, аби не потрапити під дію штрафів, — відповіді у статті.
69931

Пожежні гідранти на підприємстві

При пожежі треба діяти швидко, тому важливо, щоб пожежне обладнання було справним, а доступ до нього — вільним. У статті розповімо про вимоги до утримання пожежних гідрантів, які зобов’язані знати власники підприємств, на території яких вони встановлені.
9352

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді