Рекомендації для підприємств, на яких неможливо запровадити дистанційну роботу

Не всі підприємства, установи та організації можуть перейти на дистанційний режим роботи в умовах карантину. Саме тому важливо знати, як організувати роботу таких підприємств, щоб максимально захистити працівників від коронавірусної інфекції.

Міська влада Києва закликає підприємства, установи та організації, які не можуть перейти на дистанційний режим роботи, дотримуватися низки рекомендацій, аби не допустити виникнення та поширення випадків захворювання на COVID-19.

До таких підприємств, зокрема, належать: заводи, фабрики, виробничі підприємства, станції технічного обслуговування, автомобільні мийки тощо.

Отже, керівникам підприємств, які не можуть перейти на дистанційний режим роботи, необхідно забезпечити такі профілактичні й протиепідемічні заходи:

  • вирішити питання організованого перевезення працівників на їхні робочі місця;
  • забезпечити вхідний санітарний контроль;
  • проводити роз’яснювальну роботу з працівниками щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
  • забезпечити працівників, які мають найбільший контакт із відвідувачами, засобами індивідуального захисту (із розрахунку: 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин), провести навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити контроль за дотриманням правил;
  • забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають найбільший контакт із відвідувачами (мінімум 1 метр) або встановити захисні екрани для захисту працівників;
  • збільшити кратність проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфекційних засобів у приміщеннях, особливо в місцях найбільшого контакту з поверхнями: ручки дверей, місця загального користування, санвузли тощо);
  • дотримуватися нормативних показників температури повітря та забезпечувати наскрізне провітрювання приміщень;
  • не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;
  • виділити приміщення для тимчасової ізоляції осіб із ознаками захворювання;
  • у разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання, вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок заклад охорони здоров’я;
  • обмежити масові заходи в закритих приміщеннях;
  • забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки тощо);
  • забезпечити медичні пункти (за наявності) необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо).

Аптечка на підприємстві: як укомплектувати та зберігати

Для відвідувачів необхідно також забезпечити вхідний санітарний контроль та можливість використання спиртовмісних антисептиків.

Забезпечення вхідного санітарного контролю здійснюється шляхом:

  • візуального огляду (загальний стан, ознаки лихоманки, наявність ознак гострого респіраторного захворювання — кашель, чхання, нежить);
  • за необхідності, проведення температурного скринінгу (вимірювання температури тіла безконтактним термометром).

У разі виявлення особи із ознаками гострого респіраторного захворювання, підвищенням температури тіла, така особа не допускається до відвідування закладів та скеровується до сімейного лікаря за місцем обслуговування.

Для дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби, які зареєстровані в Україні відповідно до законодавства та мають чинне свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу.

За інформацією Офіційного порталу Києва

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
33

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
398

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11897

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
64

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47349

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді