Рекомендації для підприємств, на яких неможливо запровадити дистанційну роботу

Не всі підприємства, установи та організації можуть перейти на дистанційний режим роботи в умовах карантину. Саме тому важливо знати, як організувати роботу таких підприємств, щоб максимально захистити працівників від коронавірусної інфекції.

Міська влада Києва закликає підприємства, установи та організації, які не можуть перейти на дистанційний режим роботи, дотримуватися низки рекомендацій, аби не допустити виникнення та поширення випадків захворювання на COVID-19.

До таких підприємств, зокрема, належать: заводи, фабрики, виробничі підприємства, станції технічного обслуговування, автомобільні мийки тощо.

Отже, керівникам підприємств, які не можуть перейти на дистанційний режим роботи, необхідно забезпечити такі профілактичні й протиепідемічні заходи:

  • вирішити питання організованого перевезення працівників на їхні робочі місця;
  • забезпечити вхідний санітарний контроль;
  • проводити роз’яснювальну роботу з працівниками щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
  • забезпечити працівників, які мають найбільший контакт із відвідувачами, засобами індивідуального захисту (із розрахунку: 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин), провести навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити контроль за дотриманням правил;
  • забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають найбільший контакт із відвідувачами (мінімум 1 метр) або встановити захисні екрани для захисту працівників;
  • збільшити кратність проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфекційних засобів у приміщеннях, особливо в місцях найбільшого контакту з поверхнями: ручки дверей, місця загального користування, санвузли тощо);
  • дотримуватися нормативних показників температури повітря та забезпечувати наскрізне провітрювання приміщень;
  • не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;
  • виділити приміщення для тимчасової ізоляції осіб із ознаками захворювання;
  • у разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання, вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок заклад охорони здоров’я;
  • обмежити масові заходи в закритих приміщеннях;
  • забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки тощо);
  • забезпечити медичні пункти (за наявності) необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо).

Аптечка на підприємстві: як укомплектувати та зберігати

Для відвідувачів необхідно також забезпечити вхідний санітарний контроль та можливість використання спиртовмісних антисептиків.

Забезпечення вхідного санітарного контролю здійснюється шляхом:

  • візуального огляду (загальний стан, ознаки лихоманки, наявність ознак гострого респіраторного захворювання — кашель, чхання, нежить);
  • за необхідності, проведення температурного скринінгу (вимірювання температури тіла безконтактним термометром).

У разі виявлення особи із ознаками гострого респіраторного захворювання, підвищенням температури тіла, така особа не допускається до відвідування закладів та скеровується до сімейного лікаря за місцем обслуговування.

Для дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби, які зареєстровані в Україні відповідно до законодавства та мають чинне свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу.

За інформацією Офіційного порталу Києва

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи мають працівники право не працювати під час повітряної тривоги

Чи оплачується робота під час повітряної тривоги? Який штраф за роботу під час повітряної тривоги? Які дії працівників під час повітряної тривоги? Відповіді на ці питання та все про те, як створити безпечні умови праці під час повітряної тривоги – у статті.
97

Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки

Які обов’язки для керівників підприємств та осіб, котрі проводять навчання, передбачені документом? Та як за новим порядком проводити інструктажі з пожежної безпеки — розкажемо у статті.
5225

Організація навчання працівників з електробезпеки

Які існують форми навчання працівників, котрі обслуговують електроустановки споживачів, якими документами має бути врегульоване таке навчання. Більше про навчання та інструктаж працівників з електробезпеки — у статті.
19097

Розробляємо План роботи служби охорони праці

Для ефективної роботи служба охорони праці розробляє план заходів з охорони праці. Які питання мають бути охоплені в ньому, які заходи та терміни передбачені? Скачайте план роботи служби з охорони праці, підготовлений експертом, та дізнайтеся відповіді на ці та інші актуальні питання.
38456

Вимоги до організації робочого місця працівника з охорони праці

Організація робочого місця працівника з охорони праці є важливим аспектом забезпечення безпеки на робочому місці. Що таке робоче місце та робоча зона? Як має виглядати безпечне робоче місце? Чи є санітарно-гігієнічні вимоги до робочого місця? Якою має бути площа робочого місця на одного працівника? Відповіді на ці питання та все про вимоги до організації робочого місця – у статті.
192

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді