Увага! Зміни в здійсненні нагляду у сфері техногенної та пожежної безпеки

Уряд ініціює введення системи страхування цивільної відповідальності підприємств за шкоду внаслідок пожежі.

Кабмін розробив законопроєкт № 2702 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо способів здійснення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки», в якому пропонує запровадити систему добровільного страхування цивільної відповідальності суб’єктів господарювання за шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок небезпечної події.

Як уникнути штрафів за порушення вимог пожежної безпеки

Так, у Кодексі цивільного захисту закріплять: суб’єкт господарювання до 1 жовтня письмово повідомляє ДСНС про укладення договору страхування відповідальності для визначення переліку суб’єктів господарювання, які підлягають плановим заходам державного нагляду (контролю) у плановому періоді.

Йдеться про договір добровільного страхування цивільної відповідальності суб’єктів господарювання за шкоду, яка може бути заподіяна навколишньому природному середовищу, життю, здоров’ю та майну третіх осіб унаслідок небезпечної події, що може виникнути на території та/або об’єктах нерухомості.

У разі надання до ДСНС такого договору періодичність проведення планових перевірок збільшується на строк дії договору, але:

  • не більше шести років — для суб’єктів господарювання із середнім ступенем ризику;
  • не більше десяти років — для суб’єктів господарювання з незначним ступенем ризику.

На думку урядовців, прийняття проєкту Закону позитивно вплине на здійснення господарської діяльності суб’єктами господарювання, зменшить регуляторну роль держави і вдосконалить вимоги Кодексу щодо функціонування органів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Крім того, зміни, запропоновані у законопроєкті № 2702 допоможуть привести українську законодавчу базу у сфері цивільного захисту у відповідність до вимог європейських стандартів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструкція з пожежної безпеки в приміщеннях і кабінетах

Інструкція з пожежної безпеки в приміщеннях і кабінетах є обов’язковою для виконання всіма працівниками підприємства й поширюється на всі приміщення та кабінети підприємства. У ній встановлено основні вимоги до забезпечення пожежної безпеки в будівлі. Завантажте зразок інструкції, розроблений експертом, та за потреби адаптуйте документ до умов вашого підприємства.
51265

Системи протипожежного захисту

До систем протипожежного захисту належать технічні засоби, розташовані на об’єкті, які використовують для запобігання, ліквідації та локалізації пожеж. Ці засоби допомагають захищати людей, довкілля та матеріальні цінності від пожежі. Розглянемо, що належить до цих систем.
22932

Правила пожежної безпеки

Основним нормативно-правовим актом з питань пожежної безпеки є Правила пожежної безпеки в Україні. Які саме вимоги пожежної безпеки встановлені в Правилах, що потрібно знати роботодавцям, аби не потрапити під дію штрафів, — відповіді у статті.
69931

Пожежні гідранти на підприємстві

При пожежі треба діяти швидко, тому важливо, щоб пожежне обладнання було справним, а доступ до нього — вільним. У статті розповімо про вимоги до утримання пожежних гідрантів, які зобов’язані знати власники підприємств, на території яких вони встановлені.
9352

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді