Як їздити на велосипеді безпечно

Для багатьох працівників холодна пора року — не привід розлучатися зі своїм двоколісним другом. Про які правила безпеки під час експлуатації велосипедів потрібно пам’ятати тим, хто використовує його в роботі, або для доїзду на роботу.
як безпечно їздити на велику

ВАМ ПОДАРУНОК! Безплатний доступ ▶ ▷

Дедалі більше суб’єктів господарювання використовують у своїй діяльності велосипеди. Це, зокрема, центри надання соціальних послуг, служби кур’єрської доставки, поштові служби та інші. Водночас не всі дотримуються заходів безпеки під час експлуатації велосипедів.

Відповідно до Правил дорожнього руху в Україні велосипедист має право керувати велосипедом, який обладнаний звуковим сигналом та такими світлоповертачами:

  • спереду – білого кольору;
  • по боках – оранжевого;
  • позаду – червоного.

Для руху в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості на велосипеді повинен бути встановлений та увімкнений ліхтар (фара).

Велосипедисти, рухаючись групами, повинні їхати один за одним, щоб не заважати іншим учасникам дорожнього руху.

Велосипедист може перевозити лише такі вантажі, які не заважають керувати велосипедом і не створюють перешкод іншим учасникам дорожнього руху.

Якщо велосипедна доріжка перетинає дорогу поза перехрестям, велосипедисти зобов’язані дати дорогу іншим транспортним засобам, що рухаються по дорозі.

Складаємо програми інструктажів із безпеки руху

Велосипедисту забороняється:

  • керувати велосипедом з несправним гальмом, звуковим сигналом, а в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості – з вимкненим ліхтарем (фарою) чи без світлоповертачів;
  • рухатися по автомагістралях і дорогах для автомобілів, а також по проїзній частині, коли поряд облаштовано велосипедну доріжку;
  • рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках (крім дітей до 7 років на дитячих велосипедах під наглядом дорослих);
  • під час руху триматися за інший транспортний засіб;
  • їздити, не тримаючись за руль, та знімати ноги з педалей (підніжок);
  • перевозити пасажирів на велосипеді (за винятком дітей до 7 років, які перевозяться на додатковому сидінні, обладнаному надійно закріпленими підніжками);
  • буксирувати велосипеди;
  • буксирувати причеп, не передбачений для експлуатації з велосипедом.

З метою попередження виробничого травматизму варто утриматись від пересування на велосипедах у зимовий період.

Джерело: Управління Держпраці у Чернігівській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді