Держпраці і ДФС провели нараду щодо удосконалення механізму контролю за легалізацією зайнятості і заробітної плати

Держпраці та ДФС  обговорили питання про взаємодію на спільній селекторній нараді, що проводилася 26.01.2017.

Голова Держпраці висловив своє бачення співпраці та окреслив основні завдання для міжвідомчих робочих груп, до складу яких увійшли спеціалісти Держпраці, ДФС та інших контролюючих органів та органів місцевого самоврядування.

Роман Чернега також повідомив учасників наради, що у Держпраці підготовлено перелік проектів нормативних актів, які регулюють питання проведення перевірок  щодо додержання законодавства про працю. Розглядається питання про підписання угоди про співробітництво між відомствами, що змушуватиме бізнес серйозніше ставитися до своїх зобов’язань як роботодавця.

Проводиться також активна роз’яснювальна робота з підприємцями щодо законодавчих змін та інформування громадськості про урядову політику із захисту трудових прав працівників, недопущення порушення законодавства про працю, гарантій виплати мінімальної заробітної плати, проведення широкої кампанії в ЗМІ проти нелегального працевлаштування.

Голова Держпраці закликав учасників наради повідомляти результати перевірок міграційній службі, якщо будуть встановлені факти використання праці іноземних громадян без належного їх оформлення. Звертаючись до спеціалістів територіальних органів Держпраці, він зауважив, що інспектори повинні з’ясовувати, чи працюють робітники повний робочий час, будучи оформленими на неповний, чи оплачується їм надурочна робота або у вихідні дні.

Роман Чернега підкреслив, що пріоритетним у роботі інспекторів має бути не накладення санкцій на підприємця, а проведення роз’яснювальної роботи, превентивних заходів. Водночас, очільник Держпраці наголосив на профілактиці проявів корупції серед працівників. Також він акцентував увагу колег на тому, що вже зафіксовано непоодинокі факти, коли до підприємців під виглядом інспекторів приходять шахраї і вимагають кошти, а тому просив попереджати про це бізнес.

Нагадуємо, що ознайомитися з повним переліком штрафів для підприємців, які порушують законодавство про працю, можна ТУТ.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Організовуємо навчання з охорони праці посадових осіб

Для досягнення безперервного та безпечного стану виробничого процесу роботодавцю потрібно організувати відповідне навчання з питань охорони праці посадових осіб, трудові обов’язки яких пов’язані з загальною організацією здійснення робіт на підприємстві.
15552

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Заповнюємо журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці

Зі статті ви дізнаєтеся, як вести журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та які існують вимоги до заповнення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. Також ви зможете скачати бланк журналу та зразок його заповнення.
198655

Заповнюємо Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання

У статті ви знайдете бланк та приклад заповнення декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства та дізнаєтеся про порядок подання документа до відповідного дозвільного органу.
41043

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
37027

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді