Вийшов номер 5/2019 видання «Довідник спеціаліста з охорони праці»

У свіжому номері «Довідника спеціаліста з охорони праці» ви, як завжди, знайдете цікаві факти, корисні поради експертів, відповіді на ваші запитання.

Слово редактора

Зі змінами впораємося разом

Зміни у роботі відбуваються щомісяця у зв’язку з новими нормативними документами. Прочитати їх, проаналізувати, запам’ятати потребує немало часу. «Довідник спеціаліста з охорони праці» не залишає вас сам на сам з новими документами. Наші експерти роблять їх аналіз, дають консультації, відповідають на ваші запитання.

Нове у законодавстві

За якими критеріями перевірятимуть підприємства

Щоб запровадити ризик-орієнтований підхід до перевірок Держпраці, уряд затвердив критерії, за якими оцінюватимуть ступінь ризику від господарської діяльності та визначатимуть періодичність планових заходів державного нагляду.

На енергетичних підприємствах — нові правила пожежної безпеки

Правила пожежної безпеки в компаніях, на підприємствах та в організаціях енергетичної галузі затвердили ще торік, проте діяти вони почали тільки з минулого місяця.

Документ установлює загальні вимоги до пожежної безпеки будівель, споруд та прилеглих до них територій, технологічного устаткування енергетичних підприємств тощо. Правила також визначають вимоги до технічних засобів протипожежного захисту і порядок дій у разі пожежі.

Держпраці уповноважили продовжувати дію дозволів на небезпечні роботи

Держпраці та її територіальні органи відтепер не лише видаватимуть, а й продовжуватимуть строк дії дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки, або відмовлятимуть у цьому. Кабмін вніс відповідні зміни до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Відновили стандарти безпеки праці

В Україні відновили дію міждержавних стандартів безпеки праці, які були розроблені до 1992 року і належать до Системи стандартів безпеки праці. На ці стандарти посилаються багато нормативно-правових актів з охорони праці.

Розслідуватимемо нещасні випадки по-новому

Уряд затвердив новий Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві. Документ удосконалює механізми розслідування нещасних випадків та аварій відповідно до вимог чинного законодавства, а також професійних захворювань і отруєнь на виробництві.

Створюємо безпечні умови праці

Відсторонення від роботи

Як відсторонити від роботи працівника у стані сп’яніння

Хто відсторонює працівника від роботи? Що є доказом факту сп’яніння? На який строк відсторонити та як це задокументувати? Відповіді — у статті.

Проводимо атестацію робочих місць

Переліки

Атестація робочих місць за умовами праці: які переліки скласти

Пільги і компенсації за роботу в несприятливих умовах надають працівникам на підставі переліків, що складають на підприємстві за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Розглянемо їх.

Робота за комп’ютером / Консультація експерта

З інвалідністю — за комп’ютер: чи проводити атестацію робочого місця

У висновку МСЕК зазначено, що працівник з інвалідністю може працювати на основному місці роботи за своєю спеціальністю зі скороченим робочим часом. Протипоказання — фізичні навантаження, токсичний і хімічний вплив речовин. Чи належить робота за комп’ютером до робіт із шкідливими умовами праці? Чи необхідно у цьому разі проводити атестацію робочого місця працівника?

Навчаємо з питань охорони праці

Інструктажі з ОП

Як проводити цільовий інструктаж з охорони праці

Завершуємо цикл статей про інструктажі з охорони праці. У попередніх випусках журналу ми писали про вступний, первинний, повторний та позаплановий інструктажі. У цьому ж з’ясуємо, як проводити цільовий інструктаж.

Дотримуємося пожежної безпеки

Протипожежний режим

Протипожежний режим на підприємстві

Пожежа може статися будь-де і будь-коли. Тому на кожному підприємстві необхідно встановити протипожежний режим. Експерт роз’яснив, хто за це відповідає і що передбачає відповідний режим.

Нас контролюють

Перевірки держпраці

Як підготуватися до перевірки держпраці

Ви знайшли себе у плані перевірок на 2019 рік? Якщо так, то потрібно ретельно підготуватися до заходу контролю. До приходу контролерів слід уважно ознайомитися з нормативними актами, якими вони керуються під час перевірок.

Розслідуємо нещасні випадки

Практика

Нещасний випадок під час лісосічних робіт: практика розслідування

На лісоруба впало зависле дерево. Як наслідок — він отримав численні тілесні ушкодження. Комісія з’ясувала, що потерпілий, зокрема, не точно визначив безпечний напрямок звалювання дерева. Дізнайтеся, як розслідували інцидент.

Дивіться вебінар «новий порядок розслідування нещасних випадків на виробництві»

Дивіться безплатні вебінари від журналу «Довідник спеціаліста з охорони праці» в е-журналі! Передплатникам журналу додаткова реєстрація не потрібна.

Піклуємося про здоров’я працівників

Домедична допомога

Травматична ампутація у працівника. що робити?

Коли опиняємося перед людиною, якій відсікло частину руки або ноги, ми лякаємося і губимося. Однак потрібно себе опанувати й надати травмованому домедичну допомогу. Головне — діяти швидко і правильно. Рекомендації експерта вам у поміч.

10 міфів про домедичну допомогу

Якщо з працівником стався нещасний випадок чи він почуває себе зле, важливо своєчасно і правильно надати йому домедичну допомогу. У статті експерт роз’яснює, чого не можна робити та як допомагати правильно.

Профілактика захворювань

Пневмоконіоз: кому загрожує та як запобігти

У працівників, які тривалий час вдихають виробничий пил, може виникнути професійне захворювання органів дихання — пневмоконіоз. З’ясуємо, як проявляється це захворювання та що робити, аби йому запобігти.

Кадрова практика

Робота зі шкідливими умовами праці

Наказ про прийняття на роботу зі шкідливими умовами: складіть без помилок

Лайфхаки

Поради психолога

Хто поглинає робочий час і як цьому дати раду

Зранку розпланували усі справи, а ввечері зітхаєте: не встигли зробити й половини. Чому катастрофічно не вистачає часу? Як упоратися з великим потоком завдань і все встигнути? Який невидимий ворог краде ваш час? Йдемо з цими запитаннями до психолога...

Зробіть ксерокопію

Як керувати своїм часом

Працюємо з документами

Банк інструкцій із охорони праці

Інструкція з охорони праці під час робіт з монтажу обладнання

Інструкція з охорони праці при роботах із застосуванням переносних драбин і стрем’янок

Запитання – відповідь

Хто відповідає за безпеку дорожнього руху

Чи мають водії проходити психофізіологічну експертизу

Чи можна замінити молоко згущеним

Офіційні роз’яснення

Щодо необхідності отримання дозволу

Тести-малюнки

Перевірте свої знання з охорони праці



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді