Пожежна безпека у господарських будівлях

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Протипожежна безпека на підприємствах є невід’ємною складовою частиною організації робочого процесу. Дізнайтеся, які вимоги з пожежної безпеки встановлені до господарських будівель у законодавстві та які обов’язки щодо забезпечення пожежної безпеки покладено на власників або орендарів будівель.

Загальні вимоги з пожежної безпеки до господарських будівель та іншого нерухомого майна встановлені у Правилах пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30.12.2014 № 1417, з наступними змінами. Вони є обов’язковими для виконання всіма суб’єктами господарювання.

Що потрібно знати про пожежну безпеку в літній період

Пожежна безпека у господарських будівлях

Господарські будівлі — це допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать гаражі, майстерні, вбиральні, навіси, котельні, бойлерні, технічні приміщення, зокрема, вентиляційні камери, електрощитові, трансформаторні підстанції тощо.

До початку експлуатації ці об’єкти потрібно забезпечити системами протипожежного захисту, первинними засобами пожежогасіння, зокрема й вогнегасниками — згідно з вимогами Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15.01.2018 № 25.

Власник (орендар або інша особа, у користуванні якої перебуває така будівля, має забезпечувати вільний доступ до пожежних кранів (гідрантів) у будь-яку пору року (за їх наявності).

Для будівель, котрі мають два поверхи і більше, потрібно розробити і вивісити на видимих місцях схеми евакуації людей на випадок пожежі.

Двері горищ, технічних поверхів, вентиляційних камер, електрощитових, підвалів повинні утримуватися зачиненими. На дверях слід вказувати місце зберігання ключів. Вікна горищ, технічних поверхів, підвалів повинні бути засклені.

Ці об’єкти необхідно відключати від мережі електроживлення після закінчення роботи. Виняток становлять приміщення, в яких розміщене обладнання, що працює цілодобово.

Особи, відповідальні за пожежну безпеку будівель, зобов’язані:

  • забезпечити справне їх утримання та постійну готовність до роботи засобів пожежогасіння;
  • не допускати перебування працівників та інших осіб, які закінчили роботу, в побутових і допоміжних приміщеннях;
  • вживати негайних заходів для усунення виявлених несправностей, що можуть призвести до пожежі.

Правила пожежної безпеки у господарських будівлях  Які штрафи передбачені за порушення вимог пожежної безпеки

Що заборонено при експлуатації господарських будівель

Не можна знижувати рівень пожежної безпеки, встановлений законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкта. Порушенням буде і якщо ви зменшите мінімальні протипожежні відстані чи знизите клас вогнестійкості елементів заповнення прорізів у протипожежних перешкодах.

Протипожежні двері, ворота, вікна, люки, клапани, завіси (екрани) у протипожежних перешкодах потрібно утримувати у справному стані.

Заборонено встановлювати будь-які пристрої, предмети тощо, які заважатимуть зачиняти їх.

Не дозволяється застосовувати для сушіння та обігрівання приміщень саморобні нагрівальні прилади, жаровні, мангали, електроприлади з відкритими електронагрівними елементами.

Заборонено зменшувати кількість та розміри евакуаційних виходів із будівель і приміщень, класи вогнестійкості опорних та огороджувальних конструкцій, використовувати будівельні матеріали з вищими показниками пожежної небезпеки, змінювати інженерні та планувальні рішення й умови освітлення згідно з нормованою вимогою.

Протипожежні двері мають бути справними, забороняється заставляти їх предметами і речами.

У приміщеннях, де перебувають люди, евакуаційні двері мають зачинятися лише на засув, який можна відчинити зсередини приміщення.

Не допускається забивати, заварювати, замикати на замки, болтові з’єднання та інші запори, що складно відчинити зсередини, двері на шляхах евакуації та евакуаційних виходах.

Не можна облаштовувати на підвальних та цокольних поверхах вибухопожежонебезпечні приміщення категорії А та Б, а також зберігати та застосовувати легкозаймисті, вибухові речовини, балони з газами, карбід кальцію та інші речовини і матеріали, що становлять підвищену вибухопожежну небезпеку. 

Любителі раціонально організовувати робочий простір мають взяти до уваги, що не можна використовувати горища, технічні поверхи й приміщення (зокрема вентиляційні камери, електрощитові) не за призначенням, а також розміщувати в них виробничі і складські дільниці, засмічувати та захаращувати їх сторонніми предметами.

Пам’ятайте, що відповідно до законодавства центральні органи виконавчої влади з урахуванням специфічних умов та особливостей щодо забезпечення пожежної безпеки об’єктів, віднесених до їх сфери управління, за необхідності мають право в галузевих правилах пожежної безпеки визначати додаткові протипожежні вимоги до експлуатації господарських будівель, які не повинні суперечити Правилам пожежної безпеки в Україні та знижувати їх вимоги.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді