Типові норми видачі спецодягу медичним працівникам

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Адміністрація медичних установ повинна забезпечувати весь персонал закладу засобами індивідуального захисту та медичним одягом. Ця вимога поширюється на всі санітарно-медичні заклади незалежно від їх адміністративного підпорядкування, форм власності або спеціалізації. Які норми забезпечення спецодягом медпрацівників передбачені у законодавстві — далі у статті.

Норми видачі спецодягу для медичних працівників та вимоги щодо його комплектності затверджені НПАОП 0.00-4.01-08 (Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту (далі – ЗІЗ), затверджене наказом Держгірпромнагляду від 24.03.2008 № 53).

Зверніть увагу!

Медичний одяг, як і інші ЗІЗ, повинен видаватись працівникам безкоштовно.

Відповідальність за своєчасне придбання, видачу та централізоване зберігання медичного одягу покладено на роботодавця.

Перевіряємо стан охорони праці на підприємствіА у Вас є всі необхідні документи?

Норми видачі спецодягу медпрацівникам

Під час визначення потреби персоналу в спецодязі потрібно керуватися положеннями регуляторних актів, в яких встановлено норми видачі медичного спецодягу. Це, зокрема:

  • Типові галузеві норми безплатної видачі спеціального одягу працівників закладів охорони здоров’я, затверджені ще Держкомітетом СРСР з праці та соціальних питань від 18.08.1980 № 241/П-9;
  • Норми безплатної видачі санітарно-гігієнічного одягу, санітарного взуття і санітарного приладдя працівникам установ, підприємств і організацій системи охорони здоров’я (НПАОП 85.0-3.01-88), за вказівкою МОЗ від 28.05.1996 № 165.

Важливо!

Норми видачі спецодягу та спецвзуття медичним працівникам залежать від спеціалізації медперсоналу.

Крім того необхідно пам’ятати, що норми видачі ЗІЗ та санітарно-медичного одягу суттєво відрізняються та залежать від конкретної спеціалізації медичного персоналу (стоматолог, хірург, терапевт тощо). Також, залежно від посади медичного робітника визначається комплектність його санітарного одягу та медичного інвентарю, що потрібен йому для роботи.

Медичний спецодяг, що видається для роботи в операційних, перев’язувальних, пологових та реанімаційних палатах

Лікарям та молодшим спціалістам з медичною освітою безоплатно видаються:

  • вологостійкий фартух;
  • маски для захисту органів дихання;
  • тонкі гумові рукавички;
  • діелектричні калоші (для роботи із електроінструментами та пристроями);
  • захисні окуляри або маска на обличчя (для роботи з кварцевим або ультрафіолетовим випромінюванням).

Медичний одяг, що видається для роботи у процедурних, хірургічних, гінекологічних та шкірно-венерологічних відділеннях

Лікарям та молодшим спціалістам з медичною освітою безоплатно видаються:

  • вологостійкий фартух;
  • маски для захисту органів дихання;
  • тонкі гумові рукавички.

Персонал операційних блоків згідно із санітарними нормативами безкоштовно забезпечують спецодягом, спецвзуттям та іншими ЗІЗ відповідно до галузевих норм, що діють для працівників закладів та установ системи охорони здоров’я. Весь медперсонал має бути забезпечений спеціальними костюмами (халатами) та взуттям для носіння під час перебування на робочому місці.

За відсутності певних видів спецодягу або спецвзуття, дозволяється замінити їх на аналогічні, за умови, що захисні властивості нових комплектів одежі та взуття забезпечуватимуть належний рівень захисту робітника. Втім, доцільно тримати в лікарні по декілька запасних комплектів медичного одягу для швидкої заміни відсутніх речей.

Додатково, з метою обмеження прямого шкірного, натільного контакту працівників лікарень з хворими особами, необхідно безкоштовно видати робітника санітарне приладдя.

Норми видачі спецодягу медичним працівникам 2020

Типові норми видачі спецодягу медичним працівникам Зверніть увагу, норми видачі спецодягу та санітарно-гігієнічного одягу для медзакладів діяли радянські. Станом на 11.01.2020 вони скасовані, але нічим не замінені. Тому норми безоплатної видачі спецодягу та санітарно-гігієнічного одягу для медзакладів-КНП мають бути затверджені у колективному договорі.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді