Інструкція про встановлення протипожежного режиму для готелю

Наведена нижче інструкція встановлює правила дотримання і основні вимоги до забезпечення пожежної безпеки в усіх будівлях, службових, допоміжних та інших приміщеннях готелю.

 

Готелі — це об’єкти з масовим перебуванням людей. В облаштуванні цих закладів використовують горючі оздоблювальні матеріали, меблі, техніку тощо. Тому пожежа може призвести до швидкого розповсюдження вогню і масової загибелі людей.

Для того, щоб забезпечити надійний протипожежний захист у готелі, потрібно розробити і затвердити Інструкцію про встановлення протипожежного режиму для готелю.

Вимоги пожежної безпеки до об’єктів готельно-ресторанного комплексу

1. Загальні положення

1.1. Інструкція про встановлення протипожежного режиму в готелі (далі — Інструкція) встановлює правила дотримання і основні вимоги до забезпечення пожежної безпеки в усіх будівлях, службових, допоміжних та інших приміщеннях готелю.

1.2. Відповідальність за організацію протипожежного режиму в приміщеннях готелю покладається на керівників і осіб, відповідальних за пожежну безпеку.

1.3. Кожен працівник зобов’язаний дотримувати протипожежного режиму в приміщеннях готелю. 

1.4. Керівники структурних підрозділів готелю зобов’язані:

  • контролювати виконання всіма працівниками вимог цієї Інструкції;
  • проводити інструктажі з питань пожежної безпеки;
  • організовувати щомісячну перевірку наявності та справність первинних засобів пожежогасіння;
  • забезпечувати належне утримання шляхів евакуації.

1.5. Працівники готелю зобов’язані:

  • дотримувати вимог пожежної безпеки;
  • не допускати дій, які можуть призвести до виникнення пожежі;
  • знати й дотримувати вимог Інструкції;
  • користуватися тільки справними інструментами, приладами, обладнанням, дотримувати інструкцій з їх експлуатації;
  • курити в спеціально обладнаних місцях, позначених написом «Місце для куріння» і забезпечених урною або попільницею з негорючого матеріалу;
  • після закінчення роботи знеструмлювати електроприлади, які не повинні працювати в неробочий час;
  • знати порядок дій у разі виникнення пожежі, місця розміщення засобів пожежогасіння, уміти застосовувати їх на практиці.

1.6. Інструкція обов’язкова для виконання всіма працівниками готелю.

2. Основні вимоги дотримання протипожежного режиму

2.1. Проїзди та проходи до будівель, споруд, пожежних гідрантів, підступи до зовнішніх стаціонарних пожежних драбин, пожежного інвентарю, обладнання та засобів пожежогасіння утримувати у справному стані. Вони повинні бути завжди вільними й перебувати в задовільному стані будь-якої пори року.

2.2. Евакуаційні шляхи (проходи, коридори, сходові марші тощо) й виходи утримувати вільними, нічим не захаращувати.

2.3. Сміття та відходи регулярно виносити у спеціально відведені для цього місця. Заборонено спалювання сміття, суху траву, опале листя та розводити багаття.

2.4. На території та в приміщеннях готелю заборонено застосовувати відкритий вогонь.

2.5. У кожному приміщенні вивісити на видному місці табличку із зазначенням посади та прізвища особи, відповідальної за пожежну безпеку.

2.6. На території, у будівлях і приміщеннях на видних місцях розмістити:

  • таблички із зазначенням на них порядку виклику пожежної охорони;
  • знаки із зазначенням місць установлення первинних засобів пожежогасіння;
  • плани евакуації на випадок пожежі, підписані розробником і затверджені керівником.

2.7. Меблі й обладнання розміщати так, щоб забезпечити вільний евакуаційний прохід до виходу з приміщення.

2.8. Двері горищ, підвальних приміщень, технічних поверхів, вентиляційних камер, електрощитових утримувати замкненими. На дверях приміщень вказати місце зберігання ключів. Заборонено використовувати ці приміщення не за призначенням — для зберігання меблів та інших сторонніх предметів.

2.9. Приміщення, де використовуються персональні комп’ютери, оснастити переносними вуглекислотними або порошковими вогнегасниками місткістю 3,0 л з розрахунку один вогнегасник на кожні 20 кв. м площі підлоги захищуваного приміщення.

Персональні комп’ютери після закінчення роботи відключати від електромереж.

2.10. Електрозварювальні та інші роботи, пов’язані із застосуванням відкритого вогню на території та в приміщеннях готелю, у разі потреби проводити тільки з письмового дозволу керівника або особи, яка виконує його обов’язки.

2.11. Дозвіл на проведення вогневих робіт оформляти напередодні проведення цих робіт. До вогневих робіт допускаюти тільки кваліфікованих працівників, які мають посвідчення газоелектрозварника та посвідчення про проходження пожежно-технічного мінімуму.

2.12. Для загального відключення силових і освітлювальних мереж встановлювати пристрої відключення ззовні приміщень на негорючих стінах і матеріалах.

2.13. Розподільні електрощити не рідше ніж раз на місяць оглядати та очищати від пилу. Зіпсовані електроапарати та прилади, які можуть спричинити коротке замикання, терміново ремонтувати або заміняти на інші.

2.14. Настільні лампи, вентилятори, холодильники та інші електроприлади вмикати в мережу тільки через справні штепсельні розетки й електрошнури.

2.15. Використовувати побутові електронагрівальні прилади (чайники, кип’ятильники праски тощо) тільки у спеціально призначених для цього місцях (приміщеннях), на негорючих теплоізоляційних підставках.

2.16. Обігрівання приміщень забезпечується центральним опаленням. У випадку надзвичайних подій з тепломережами дозволяється застосовувати масляні радіатори та нагрівальні пристрої, температура зовнішньої поверхні яких у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 85° С, і за умов дотримання вимог інструкції з експлуатації.

2.17. Заміри опору ізоляції в силових і освітлювальних мережах проводять не рідше ніж раз на два роки організації, які мають відповідні документи для проведення цих робіт.

2.18. Будівлі й приміщення обладнати технічними засобами оповіщення про пожежу та засобами зв’язку відповідно до вимог будівельних норм.

2.19. Заряджати та перезаряджати вогнегасники відповідно до інструкції з їх експлуатації. Перезаряджанню підлягають також вогнегасники із зірваними пломбами.

mquestion04.png  Як обрати й безпечно експлуатувати вогнегасники

3. Дії працівників у разі виникнення пожежі

3.1. У разі виявлення пожежі (ознак горіння) кожен працівник зобов’язаний:

  • негайно повідомити пожежно-рятувальну службу за телефоном 101, вказати при цьому точну адресу, кількість поверхів, місце виникнення пожежі, наявність людей, а також своє прізвище;
  • повідомити про пожежу керівника;
  • вжити заходів щодо евакуації людей і матеріальних цінностей, а також гасіння пожежі з використанням наявних вогнегасників та інших первинних засобів пожежогасіння.

3.2. Керівник, якого повідомили про виникнення пожежі, зобов’язаний:

  • перевірити чи оповіщені люди про пожежу;
  • вимкнути за необхідності струмоприймачі та вентиляцію;
  • у разі загрози життю людей негайно організувати їх евакуацію, вивести за межі небезпечної зони всіх осіб, які не беруть участі у ліквідації пожежі;
  • забезпечити дотримання техніки безпеки працівниками, які беруть участь у гасінні пожежі;
  • перевірити, чи викликали пожежно-рятувальна служба;
  • організувати зустріч підрозділів пожежно-рятувальної служби, надати їм допомогу під час локалізації та ліквідації пожежі.

3.3. Після того, як прибули рятувальні підрозділи, забезпечити безперешкодний їм доступ до місця виникнення надзвичайної ситуації.

3.4. Якщо є потерпілі, надати їм першу домедичну допомогу.

image68

Читайте також про особливості перевірок під час воєнного стану

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді