Розслідування нещасного випадку на збанкрутілому підприємстві: чиїх рук справа

Хто повинен займатися розслідуванням нещасного випадку на підприємстві після його банкрутства. Порядок проведення та алгоритм дій.

Порядок розслідування нещасних випадків, які сталися на підприємствах, що через деякий час збанкрутіли, залежить від:

  1. ліквідували підприємство;
  2. призначили його правонаступника.

Не заплутатися у складних юридичних термінах та процедурах допоможе поетапна консультація експерта.

За останні роки зросла кількість збанкрутілих суб’єктів підприємницької діяльності та, як наслідок, — кількість незавершених розслідувань нещасних випадків на них.

Хто ж має проводити розслідування — правонаступник чи орган Держпраці?

Процес розслідування нещасних випадків, що зв’язані зі збанкрутілими суб’єктами підприємництва, проводять згідно п. 23 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 30.11.2011 № 1232

Якщо відбулася реорганізація компанії, де стався нещасний випадок, розслідування займається її правонаступник, а при ліквідації – вирішується судом. В тому разі, коли факт настання нещасного випадку встановлено судом, організацією розслідування займається місцевий орган Держпраці, де відбувся інцидент, та скликається комісія у складі від 4-х осіб.



Порядок проведення розслідування нещасного випадку на виробництві, що стався на збанкрутілому підприємстві, буває 2-ох варіантів:

Варіант 1

Полягає у ліквідації компанії та встановленні судом факту настання нещасного випадку. Він передбачає судову тяганину. Крім того, у разі пов’язання нещасного випадку з виробництвом не буде прив’язки нещасного випадку до діючого суб’єкта підприємництва, який здійснює внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання України.

Варіант 2

Другий шлях передбачає визначення правонаступника збанкрутілого підприємства, здійснення розслідування інциденту із представниками підприємства-правонаступника у комісії. При цьому згідно чинного законодавства строк визначення підприємства-правонаступника збанкрутілого суб’єкта підприємництва може бути 12 місяців і більше.

Тривалість процедури з ліквідації, строк дії санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство не має бути більше ніж 12-ть місяців із дня затвердження судом відповідного плану санації. Законом не обмежуються строки ані скорочення, ані подовження процедури ліквідації підприємства.

Повна версія тексту доступна тут 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді