Аварійне відключення: поновлення роботи без помилок

1079

Запитання

Чи можуть працівники самостійно запустити обладнання після аварійного відключення електроенергії?

Відповідь

Аварійне відключення електроенергії на підприємстві може становити додаткові загрози для безпеки працівників. Для уникнення ризиків варто призначити відповідальну особу, яка координуватиме роботу підприємства безпосередньо під час відключення та до відновлення подачі електроенергії.

Підприємство без світла: як працювати безпечно

Крім того, Держпраці пропонує вжити таких заходів для створення безпечних умов на робочих місцях:

  • розробити алгоритм дій працівників (на кожному робочому місці) для мінімізації виробничого браку;
  • відпрацювати з працівниками навички та дії під час аварійного відключення світла (наприклад,  провести навчальні збори та практичні заняття).

Аварійне відключення: поновлення роботи без помилокБільше про електробезпеку

Безпосередньо під час відключення на підприємствах слід у всіх приміщеннях увімкнути аварійне освітлення. Якщо ж це неможливо, використовують аварійні ліхтарі. 

На запуск обладнання після відновлення живлення дає дозвіл відповідальна особа (попередньо пересвідчившись, що це буде безпечно для працівників на робочих місцях).

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Наряд-допуск на виконання робіт в електроустановках

Наряд-допуск — це складене на спеціальному бланку розпорядження на безпечне проведення роботи, що визначає її зміст, місце, початок і закінчення, відповідальних за виконання роботи тощо. Скачайте чинний у 2024 році бланк наряду-допуску на виконання робіт в електроустановках та дізнайтеся, як правильно його оформлювати.
25211

Правила будови і безпечної експлуатації електроустановок споживачів

Яким вимогам повинні відповідати працівники, котрі обслуговують електроустановки споживачів? Як створити безпечні умови праці для таких працівників? Хто і за що несе відповідальність під час виконання робіт в електроустановках? Експерт проаналізував Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів, щоб відповісти на ці та інші питання.
67915

Допомога при ураженні струмом

Перша допомога при ураженні електричним струмом — це найпростіші медичні дії, які виконуються безпосередньо на місці події в найкоротші після травмування строки. У статті ми розповімо, як правильно надати першу допомогу при ураженні струмом.
63222

Електробезпека

Важливо не лише дотримуватися правил електробезпеки, а й знати про причини виникнення електротравм, яка дія електричного струму на організм людини, про умови ураження людини електричним струмом. Електробезпека на виробництві — докладно розповідаємо про всі нюанси у нашій статті.
68096

Як відбувається перевірка знань з електробезпеки

Які бувають види перевірок знань з електробезпеки, хто з працівників та з якою періодичністю має їх проходити, як організувати перевірку знань з електробезпеки. Про все це — далі у статті.
31590