Аварійне відключення: поновлення роботи без помилок

359

Запитання

Чи можуть працівники самостійно запустити обладнання після аварійного відключення електроенергії?

Відповідь

Аварійне відключення електроенергії на підприємстві може становити додаткові загрози для безпеки працівників. Для уникнення ризиків варто призначити відповідальну особу, яка координуватиме роботу підприємства безпосередньо під час відключення та до відновлення подачі електроенергії.

Підприємство без світла: як працювати безпечно

Крім того, Держпраці пропонує вжити таких заходів для створення безпечних умов на робочих місцях:

  • розробити алгоритм дій працівників (на кожному робочому місці) для мінімізації виробничого браку;
  • відпрацювати з працівниками навички та дії під час аварійного відключення світла (наприклад,  провести навчальні збори та практичні заняття).

Аварійне відключення: поновлення роботи без помилокБільше про електробезпеку

Безпосередньо під час відключення на підприємствах слід у всіх приміщеннях увімкнути аварійне освітлення. Якщо ж це неможливо, використовують аварійні ліхтарі. 

На запуск обладнання після відновлення живлення дає дозвіл відповідальна особа (попередньо пересвідчившись, що це буде безпечно для працівників на робочих місцях).

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимоги пожежної безпеки до електроустановок

Порушення правил і норм пожежної безпеки на підприємстві нерідко стає причиною пожеж. Дізнайтеся зі статті, які існують вимоги пожежної безпеки до електроустановок та організуйте експлуатацію електрообладнання належним чином.
14790

Захисні засоби з електробезпеки

Захисні засоби з електробезпеки — це засоби для захисту людини від ураження електричним струмом. Які існують основні захисні засоби в електроустановках, як вибирають засоби захисту від ураження електричним струмом, які обов'язки щодо захисту працівників від електротравм покладає на роботодавця законодавство — читайте далі.
31542

Інструкція з електробезпеки для осіб, які мають ІІ кваліфікаційну групу з електробезпеки

Інструкція — це нормативний документ, який встановлює вимоги безпеки для осіб, які мають ІІ кваліфікаційну групу з електробезпеки. За потреби адаптуйте інструкцію до умов вашого підприємства.
6318

Призначення відповідального за електрогосподарство

Особа, відповідальна за електрогосподарство, повинна мати відповідну групу з електробезпеки та вищу освіту за напрямом (спеціальністю) енергетичного профілю, а також відповідний стаж роботи за цим напрямом. Детальніше — у статті.
42042