Перебування в укритті та оплата робочого часу

1039

Запитання

Чи має роботодавець оплачувати час перебування працівника в укритті та як це зробити?

Відповідь

image84

Шпаргалка. Як діяти під час повітряної тривоги

Простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. Своєю чергою воєнний стан в Україні, введений через військову агресію РФ, власне і є надзвичайною, невідворотною та об’єктивною обставиною для суб’єктів господарської діяльності (що підтвердила Торгово-промислова палата України листом від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1). Таким чином, призупинення роботи на підприємстві через повітряну тривогу, під час якої працівники мають перебувати в укритті, — це простій.

Частини 2, 3 ст. 6 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII скеровують передбачають, що працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я або для людей, які його оточують. Якщо така ситуація виникла не з вини працівника, за ним зберігають середній заробіток.

Решту ж випадків простою не з вини працівника оплачують у розмірі двох третин посадового окладу (згідно з ч. 1 ст. 113 КЗпП).

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Перенесення робочих днів

Щороку Кабмін видає розпорядження про перенесення робочих днів. Через військовий стан в Україні діють інші норми законодавства. Дізнайтеся, більше про них зі статті.
29523

Як правильно залучати працівників до надурочних робіт

Перш ніж навантажити працівників додатковою роботою, потрібно звіритися із законодавством, яке визначає порядок застосування надурочних робіт. Що змінилося під час воєнного стану — дізнайтеся зі статті.
13533

Тривалість робочого часу

Що таке нормальна тривалість робочого часу та в яких випадках встановлюється скорочена тривалiсть робочого часу, які норми тривалості робочого часу на 2023 рік? Відповіді на ці та інші питання, пов’язані з балансом робочого часу, — у статті.
43746