Вантажник — неповнолітня особа: вимоги законодавства

22

Запитання

Чи можна взяти на роботу вантажника особу до 18 років?

Відповідь

Застосовувати працю осіб, молодших 18 років, на важких роботах, роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах забороняє Кодекс законів про працю (КЗпП).

Неповнолітні працівники: охорона праці та особливості трудових відносин

Окрім того, неповнолітніх осіб заборонено залучати до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. (ч. 1, ч. 2 ст. 190 КЗпП).

Роботи, на яких роботодавці не мають права використовувати працю осіб, що не досягли 18-річного віку, містить Перелік важких робіт і робіт зі шкідливими й небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затверджений наказом МОЗ від 31.03.1994 № 46.

Особам, яким ще не виповнилося 18 років, заборонено, зокрема:

  • працювати на виробництвах чи роботах, пов’язаних із виготовленням, зберіганням, транспортуванням і застосуванням вибухонебезпечних речовин чи отрутохімікатів;
  • займатися торгівлею або зберіганням лікеро-горілчаної продукції;
  • працювати водіями автомобілів тощо.

Роботи, пов’язані з підійманням і переміщенням речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми диференційовано залежні від статі та віку неповнолітніх працівників. Граничні норми підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми затверджені наказом МОЗ від 22.03.1996 № 59 (далі — Граничні норми).

Граничні норми діють на всій території України і поширюються на всі підприємства, установи, організації, учбові заклади, а також на юридичних і фізичних осіб, які використовують працю підлітків від 14 до 18 років.

До роботи, яка потребує підіймання та переміщення важких речей, допускайте лише підлітків, які не мають медичних протипоказань. Це має засвідчувати відповідне лікарське свідоцтво (п. 3 Граничних норм).

Не допускайте до тривалої роботи із підіймання та переміщення важких речей підлітків до 15 років.

Роботодавець повинен забезпечити обов’язкові попередній та періодичні медичні огляди для підлітків, які працюють у нього.

Загальна тривалість робочого часу підлітків не повинна перевищувати:

  • 24 год на тиждень — для підлітків 14—15 років;
  • 36 год — для підлітків 16—17 років.

Тижневий робочий час обов’язково рівномірно розподіляйте за днями п’яти- або шестиденного робочого тижня.

Робота підлітків з вантажами не повинна становити більше ніж 1/3 робочого часу (п. 6 Граничних норм).

Джерело: Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки

Що таке наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки? Хто його видає і коли він потрібен? Яку форму бланка обрати та як правильно оформити? Відповіді на ці та інші питання — у статті. А також завантажуйте розроблений експертом бланк наряду допуску.
129817

Наряд-допуск на виконання робіт з підйомником

Роботи з підйомником, на виконання яких потрібен наряд-допуск, визначені у законодавстві. Однак роботодавець може розширити перелік таких робіт та затвердити його відповідним наказом. У статті розповімо, в яких випадках наряд-допуск на виконання робіт з підйомником обов’язковий і як правильно його заповнювати.
13389

Надомна робота в Україні: особливості оформлення

Щоб працівник мав право виконувати роботу віддалено, повинні бути створені необхідні умови праці. Дізнайтеся, як у 2024 році організувати надомну роботу з урахуванням вимог воєнного часу.
7055

Безпечна експлуатація АЗС

Автозаправні станції є об’єктами підвищеної небезпеки, тому існують чіткі вимоги до організації безпечної експлуатації АЗС. Ці вимоги стосуються, як будівництва АЗС, так і їх щоденної роботи. Також надзвичайно важливо мати готовий план дій у разі настання аварійної ситуації на АЗС, ймовірність настання якої під час війни зростає.
26774