Ненормований робочий день: нові правила у новому Трудовому кодексі

Проектом Трудового кодексу передбачено нові норми, якими регламентовано роботу на умовах ненормованого робочого дня. В чому полягає суть цих нововведень, — роз’яснює заступник Голови Федерації профспілок України, заступник Голови Робочої групи з доопрацювання Трудового кодексу до другого читання Сергій УКРАЇНЕЦЬ

Проектом Трудового кодексу передбачено нові норми, якими регламентовано роботу на умовах ненормованого робочого дня. В чому полягає суть цих нововведень, — роз’яснює заступник Голови Федерації профспілок України, заступник Голови Робочої групи з доопрацювання Трудового кодексу до другого читання Сергій УКРАЇНЕЦЬ.

Як зазначає Сергій Українець, нині діюче законодавство, зокрема Кодекс законів про працю України, не встановлює конкретних випадків, порядку та обмежень застосування ненормованого робочого часу.

Через правову неврегульованість ненормований робочий день досить часто застосовується роботодавцями, а працівники зазнають серйозних матеріальних втрат, часто — перевтоми і фізичного виснаження. Ця робота не обліковується, вона виконується на користь роботодавця абсолютно безоплатно. Для працівника існує лише одна компенсація — у статті 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР передбачено, що працівникам з ненормованим робочим днем надається відпустка за особливий характер роботи тривалістю до 7 календарних днів згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.

Проектом Трудового кодексу України запроваджується точне обмеження для ненормованого робочого часу — не частіше одного разу на місяць. Відповідно до статті 153 за таке одноразове протягом місяця залучення працівника до роботи на умовах ненормованого робочого часу надається щорічна додаткова трудова відпустка чи/і встановлюється підвищений розмір оплати праці.

Але важливішим є те, що у разі залучення працівника роботодавцем до роботи понад норму робочого часу двічі і більше протягом місяця вся така робота вважається надурочною, вона підлягає повному обліку роботодавцем у встановленому порядку.

Відповідно до статті 232 проекту кодексу надурочна робота оплачується таким чином:

  • в межах 120 годин на рік — у подвійному розмірі, що відповідає чинній нормі статті 102 КЗпП України;
  • понад 120 годин — у потрійному розмірі, така норма на даний час у чинному законодавстві відсутня.

Отже, ненормований робочий час у проекті кодексу обмежено, він зводиться до мінімуму —один раз на місяць, підлягає підвищеній оплаті та компенсації додатковою відпусткою, решта понаднормово відпрацьованих годин обов’язково оплачуються в підвищеному розмірі.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23581

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36682

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10433

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32571

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
163433

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді