Як змінились вимоги до профілактичних медоглядів

МОЗ визначив окремим наказом правила проходження медичного огляду для деяких категорій працівників

Як змінились вимоги до профілактичних медоглядівІз 1 жовтня 2024 року набув чинності наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280» від 08.11.2023 № 1925, який змінює чинні правила проведення профілактичних медичних оглядів.

Як організувати медичні огляди працівників

Нормативний документ визначає нові вимоги до порядку обов’язкових попередніх та періодичних медоглядів працівників, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення та може призвести до поширення інфекційних хвороб.

Як змінились вимоги до профілактичних медоглядів Зміни насамперед торкнуться переліків виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені:

— невакциновані особи
або
— особи, хворі на визначені інфекційні хвороби.

Змінено також перелік інфекційних хвороб, носійство або захворювання на які є підставою для недопуску до виконання професійних обов’язків. Так, перелік було розширено інфекційними хворобами, що можуть викликати надзвичайні ситуації у системі громадського здоров’я, а натомість виключені такі, що не передаються від людини до людини.

Найбільших змін зазнав перелік необхідних обстежень для проведення обов’язкових медичних оглядів. Перелік доповнено обов’язковими лабораторними (загальний аналіз крові і сечі, глюкоза крові), інструментальними (вимірювання артеріального тиску та ЕКГ) і фізикальними обстеженнями. Враховуючи, що деякі сфери діяльності працівників, які проходять медичний огляд, пов’язані зі щоденним безпосереднім контактом з людьми, до необхідних лікарів-спеціалістів додано лікаря-психіатра.

Флюорографія або рентгенологічне обстеження органів грудної клітки проводитиметься виключно за наявності факторів ризику у працівника туберкульозної інфекції – після проходження анкетування.

Бактеріологічні дослідження (так звані «кишкова група» і «мазок на стафілокок») стануть обов’язковими лише для працівників, які безпосередньо пов’язані з виготовленням та реалізацією продуктів харчування, до такої категорії відносяться працівники харчоблоків.

Як змінились вимоги до профілактичних медоглядів Вакцинація – найліпший засіб специфічної профілактики інфекційних хвороб. Уже з жовтня 2024 року, якщо працівник ризикує інфікуватися при виконанні професійних обов’язків та/або може інфікувати інших і проти зазначених інфекційних хвороб є специфічна профілактика, такого працівника не допускатимуть до роботи без відповідного захисту.

Джерело: ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Медогляди працівників у 2024 році

Якщо працівники не пройшли обов’язковий медогляд і були допущені до роботи, на роботодавця можуть бути накладені штрафні санкції. Зі статті ви дізнаєтеся більше про обов'язкові медичні огляди працівників певних категорій, зокрема: як правильно організувати медичні огляди працівників у 2024 році, чи повинні працівники проходити медогляди під час війни та зможете скачати зразки необхідних документів.
151602

Зразок наказу про проведення медичних оглядів

Керівник підприємства перед проведенням медичних оглядів працівників повинен видати відповідний наказ. Пропонуємо вам скачати зразок наказу про проходження медичного огляду, розроблений експертом.
43266

Медичні огляди водіїв транспортних засобів

Медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів проводять, щоб визначити придатність особи до безпечного керування ними. Зі статті ви дізнаєтеся, які види медоглядів водіїв транспортних засобів існують, як їх проводять та яка відповідальність передбачена за недотримання вимог щодо проведення медичних оглядів.
50294

Кабінет передрейсових оглядів водіїв

Передрейсовий медичний огляд водіїв проводиться у кабінеті передрейсових оглядів водіїв. Які вимоги до оснащення цього приміщення — дізнайтеся зі статті.
5746

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді