Із 1 жовтня 2024 року набув чинності наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280» від 08.11.2023 № 1925, який змінює чинні правила проведення профілактичних медичних оглядів.
Як організувати медичні огляди працівників
Нормативний документ визначає нові вимоги до порядку обов’язкових попередніх та періодичних медоглядів працівників, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення та може призвести до поширення інфекційних хвороб.
Зміни насамперед торкнуться переліків виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені:
— невакциновані особи
або
— особи, хворі на визначені інфекційні хвороби.
Змінено також перелік інфекційних хвороб, носійство або захворювання на які є підставою для недопуску до виконання професійних обов’язків. Так, перелік було розширено інфекційними хворобами, що можуть викликати надзвичайні ситуації у системі громадського здоров’я, а натомість виключені такі, що не передаються від людини до людини.
Найбільших змін зазнав перелік необхідних обстежень для проведення обов’язкових медичних оглядів. Перелік доповнено обов’язковими лабораторними (загальний аналіз крові і сечі, глюкоза крові), інструментальними (вимірювання артеріального тиску та ЕКГ) і фізикальними обстеженнями. Враховуючи, що деякі сфери діяльності працівників, які проходять медичний огляд, пов’язані зі щоденним безпосереднім контактом з людьми, до необхідних лікарів-спеціалістів додано лікаря-психіатра.
Флюорографія або рентгенологічне обстеження органів грудної клітки проводитиметься виключно за наявності факторів ризику у працівника туберкульозної інфекції – після проходження анкетування.
Бактеріологічні дослідження (так звані «кишкова група» і «мазок на стафілокок») стануть обов’язковими лише для працівників, які безпосередньо пов’язані з виготовленням та реалізацією продуктів харчування, до такої категорії відносяться працівники харчоблоків.
Вакцинація – найліпший засіб специфічної профілактики інфекційних хвороб. Уже з жовтня 2024 року, якщо працівник ризикує інфікуватися при виконанні професійних обов’язків та/або може інфікувати інших і проти зазначених інфекційних хвороб є специфічна профілактика, такого працівника не допускатимуть до роботи без відповідного захисту.
Джерело: ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області