Вимоги до генераторів прописали у Правилах пожежної безпеки

Окрему увагу приділили питанням зберігання пального

Вимоги до генераторів прописали у Правилах пожежної безпеки

МВС внесло до Правил пожежної безпеки в Україні положення щодо використання генераторів (Правила доповнили главою «Електрогенеруюче обладнання»).

МВС установило протипожежні вимоги під час роботи з генераторами

Так, вимоги різняться в залежності від потужності генератора:

  • до 20 кВт (та з об'ємом паливного бака до 100 л) — експлуатація відповідає вимогам Правил улаштування електроустановок та інструкції виробника з експлуатації;
  • понад 20 кВт — експлуатація відповідає вимогам будівельних норм та інструкції виробника з експлуатації.

Насамперед слід запам'ятати, що генератори не можна використовувати всередині житлових, виробничих, громадських будівель та споруд (включаючи дахи, балкони, прибудови), складських приміщень та на шляхах до евакуаційних виходів.

Якщо електрогенерувальне обладнання працює на скрапленому вуглеводневому газі, його розміщення всередині конструкцій відбувається з урахуванням вимог розділу 12 ДБН В.2.5-20-2018  «Газопостачання. Інженерне обладнання будинків і споруд» та рекомендацій виробника.

Загалом же генератори слід встановлювати на відкритому повітрі, на території, розчищеній від сміття і будь-яких горючих матеріалів, із рівною площадкою, що виконана з негорючих матеріалів. При цьому слід унеможливити підтоплення чи зсування генератора. Якщо інструкція передбачає наявність конструкцій для його захисту від кліматичних впливів, то вони мають бути виконані з негорючих матеріалів та забезпечувати необхідну вентиляцію та охолодження.

Окремо прописано норми щодо зберігання пального — в окремій господарській будівлі, індивідуальних гаражах, окремо розташованому господарському будинку на присадибній ділянці у ємностях відповідного призначення об'ємом до 40 л палива та 10 кг мастила. При цьому відстань до будинків має бути щонайменше 7 м.

На час воєнного стану або надзвичайної ситуації паливо можна розмістити у приміщеннях підприємства, якщо вони:

  • розташовані на першому поверсі поблизу зовнішніх стін із виходом безпосередньо назовні та не можуть бути суміжними з приміщеннями з наявними постійними робочими місцями (понад 5) та мають сполучення з евакуаційними шляхами;
  • відокремлені від інших приміщень протипожежними перегородками та протипожежними перекриттями (згідно з ДБН);
  • оздоблені негорючими матеріалами;
  • обладнані системами протипожежного захисту з виведенням сигналу пожежної сигналізації на пульт пожежного спостереження;
  • додатково забезпечені первинними засобами пожежогасіння (щонайменше двома порошковими вогнегасниками з масою заряду 5 кг);
  • обладнані природною припливно-витяжною вентиляцією;
  • мають температурний режим до 20° C.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
163636

Вступний інструктаж з пожежної безпеки на підприємстві

Вступний інструктаж з пожежної безпеки — це перший крок до ознайомлення з системою протипожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся, хто має його проходити та які питання розглядаються під час такого інструктажу.
35712

Безпечне проведення вогневих робіт

Дізнайтеся про основні вимоги охорони праці та пожежної безпеки при проведенні вогневих робіт. Перевірте правильність підготовки до виконання вогневих робіт за чеклістом.
30047

Наказ про призначення відповідальних за пожежну безпеку

Керівник підприємства зобов’язаний призначити відповідального за пожежну безпеку на підприємстві та закріпити цей обов’язок у локальних актах підприємства. У статті ви знайдете зразок наказу про призначення відповідального за пожежну безпеку.
97981

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді