Постраждалих від війни працівників можуть прирівняти до учасників війни

У парламенті з'явився новий законопроєкт

Постраждалих від війни працівників можуть прирівняти до учасників війни

У Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (законопроєкт № 11367).

Як надати домедичну допомогу за контузії

Мета документа — забезпечити соціальний захист осіб, які постраждали й зазнали ушкодження здоров’я, стали особами з інвалідністю через бойові дії:

  • працівників підприємств (організацій, установ), посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників та державних службовців державних органів, органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів) під час виконання ними трудових обов’язків (далі — працівників);
  • членів сімей загиблих працівників.

Законопроєкт передбачає більш вагомі гарантії соціального захисту, ніж ті, що існують сьогодні. Чинні умови соціального захисту працівників, що зазнали ушкоджень здоров’я внаслідок бойових дій під час виконання ними трудових обов’язків, не дають змоги забезпечити належне лікування, відновлення втраченого здоров’я і працездатності.

З огляду на це документ пропонує внести зміни до статей 7, 9, 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII, а саме — віднести працівників:

  • до осіб з інвалідністю внаслідок війни — тих, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних внаслідок ракетних, артилерійських обстрілів, інших бойових дій під час виконання трудових обов’язків у період воєнного стану;
  • до учасників війни — тих, які під час виконання трудових обов’язків у період воєнного стану внаслідок ракетних, артилерійських обстрілів, інших бойових дій зазнали поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності.

Членів сімей таких працівників законопроєкт пропонує віднести  до сімей загиблих (померлих) ветеранів війни.

Якщо парламент прийме цей закон, він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Джерело: ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок відповіді на припис інспектора праці

За результатами інспекційного відвідування інспектор складе акт, а якщо виявить порушення законодавства про працю — припис про їх усунення. Як надати відповідь на припис про усунення порушень інспектора праці? Скористайтеся підготовленим нашим експертом зразком відповіді як орієнтиром.
29771

Термін використання засобів індивідуального захисту

Засоби індивідуального захисту зменшують вплив на працівників небезпечних та шкідливих чинників, запобігають нещасним випадкам і професійним захворюванням. Проте важливо вміти правильно ними користуватися і знати, яким має бути строк носіння спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, щоб вони дійсно захищали працівника.
22506

Засоби індивідуального і колективного захисту від ураження електричним струмом

Для збереження життя та здоров’я працівників під час роботи з електрообладнанням, призначеним для загального користування, та електроустановками застосовують засоби індивідуального і колективного захисту від ураження електричним струмом.
66573

Як організувати адміністративно-громадський контроль за станом охорони праці

Одним із основних видів контролю за станом охорони праці на підприємстві є триступеневий адміністративно-громадський контроль. Хто та як має його організувати? Чи обов’язково всім підприємствам дотримуватись триступеневої схеми контролю, — роз'яснюємо у статті.
26467

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді