Постраждалих від війни працівників можуть прирівняти до учасників війни

У парламенті з'явився новий законопроєкт

Постраждалих від війни працівників можуть прирівняти до учасників війни

У Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (законопроєкт № 11367).

Як надати домедичну допомогу за контузії

Мета документа — забезпечити соціальний захист осіб, які постраждали й зазнали ушкодження здоров’я, стали особами з інвалідністю через бойові дії:

  • працівників підприємств (організацій, установ), посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників та державних службовців державних органів, органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів) під час виконання ними трудових обов’язків (далі — працівників);
  • членів сімей загиблих працівників.

Законопроєкт передбачає більш вагомі гарантії соціального захисту, ніж ті, що існують сьогодні. Чинні умови соціального захисту працівників, що зазнали ушкоджень здоров’я внаслідок бойових дій під час виконання ними трудових обов’язків, не дають змоги забезпечити належне лікування, відновлення втраченого здоров’я і працездатності.

З огляду на це документ пропонує внести зміни до статей 7, 9, 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII, а саме — віднести працівників:

  • до осіб з інвалідністю внаслідок війни — тих, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних внаслідок ракетних, артилерійських обстрілів, інших бойових дій під час виконання трудових обов’язків у період воєнного стану;
  • до учасників війни — тих, які під час виконання трудових обов’язків у період воєнного стану внаслідок ракетних, артилерійських обстрілів, інших бойових дій зазнали поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності.

Членів сімей таких працівників законопроєкт пропонує віднести  до сімей загиблих (померлих) ветеранів війни.

Якщо парламент прийме цей закон, він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Джерело: ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Службове розслідування порушень вимог безпеки

Якщо порушення вимог безпеки на виробництві спричинило негативні наслідки, зокрема призвело до матеріальних збитків або травмування працівника, роботодавець може ініціювати службове розслідування. У статті підкажемо, як проводити службове розслідування та надамо зразки супутніх документів.
79455

Заохочення працівників до дотримання правил безпеки

Важливим та першочерговим завданням безпеки праці на робочих місцях є формування лідерства вищого керівництва в питаннях безпеки та пріоритетної уваги до цих питань. У такому випадку працівник буде бачити і вірити, що безпека його праці - це одна з ключових цінностей підприємства. Саме це є одним із мотивів безпечної поведінки працівників.
67

Впроваджуємо Правила внутрішнього трудового розпорядку

Правила внутрішнього трудового розпорядку (ПВТР) регулюють трудові відносини та є обов’язковими для усіх працівників підприємства. Під час інспектування фахівці Держпраці перевіряють, чи ознайомлені працівники з Правилами. Дізнайтеся, хто має розробити та ввести в дію ПВТР.
19206

Можливості використання штучного інтелекту в охороні праці

ШІ вже найближчим часом може стати надійним помічником, який буде допомагати фахівцям з охорони праці значно економити час для виконання різних задач. Роль штучного інтелекту в охороні праці буде дуже стрімко розвиватися. Він зможе вже найближчим часом стати однією із базових компетенцій сучасних спеціалістів з ОП.
986

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді