Причин для позапланових перевірок Держпраці може побільшати

У Раді зареєстрували законопроєкт про ще одну підставу для перевірок

Причин для позапланових перевірок Держпраці може побільшатиУ Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону «Про внесення змін до статті 16 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (законопроєкт № 11044).

Забезпечуємо здоровий психологічний клімат у колективі

Ініціатори законопроєкту просять дозволити під час дії воєнного стану проводити позапланові заходи державного нагляду (контролю) щодо вчинення мобінгу.

За 2023 рік до Держпраці та її територіальних органів надійшло 553 звернення щодо ознак мобінгу.

Причин для позапланових перевірок Держпраці може побільшатиПлан перевірок Держпраці на 2024 рік

Законопроєкт пропонує встановити, що у період дії воєнного стану центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, може здійснювати за заявою працівника або профспілки позапланові заходи державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю з питань:

  • додержання вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ ;
  • виявлення неоформлених трудових відносин;
  • вчинення мобінгу;
  • законності припинення трудових договорів.

Перевірки стосуватимуться юридичних осіб незалежно від форми власності, виду діяльності, господарювання та фізичних осіб, які використовують найману працю.

Якщо парламентарі приймуть цей документ, то Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Слідкуйте за оновленнями Системи, щоб вчасно дізнаватися про важливу інформацію.

Джерело: Верховна Рада України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма навчання з охорони праці

Найважливіша інформація для роботодавців щодо організації навчання з охорони праці на підприємстві: тематичний план і програма навчання з питань охорони праці, документи, потрібні для проведення навчання та перевірки знань з ОП, нормативне регулювання.
50492

Зразок посадової інструкції відповідального за електрогосподарство

Посадова інструкція відповідального за електрогосподарство: обов’язкові розділи та їх послідовність. На що треба звернути увагу при складанні посадової інструкції. Зразок посадової інструкції відповідального за електрогосподарство.
52969

Регулювання питань охорони праці в колективному договорі

Регулювання питань охорони праці у колективному договорі: нормативні акти; зміст; порядок розробки, узгодження, підписання та затвердження договору; внесення змін; реєстрація колективного договору. Скачайте зразок Розділ охорона праці в колективному договорі.
34110

Перевезення небезпечних вантажів

Небезпечні вантажі становлять потенційну загрозу для людини й навколишнього середовища. У статті ви знайдете відповіді на такі питання: що таке небезпечний вантаж, чим укомплектувати транспортні засоби, що перевозять такий вантаж, які документи оформити та які вимоги до виробничого персоналу
12709

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді