Норми для укриттів: діють нові правила

Однією з основних вимог є інклюзивність

image72

Повітряна тривога: як захистити працівників

Із 1 листопада 2023 року діють нові державні будівельні норми — ДБН В.2.2-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту» (далі — ДБН).

Документ встановлює вимоги до проєктування та будівництва нових споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів), споруд подвійного призначення із захисними властивостями сховищ або протирадіаційних укриттів, а також реконструкції і капітального ремонту тих, що вже існують.

Згідно з ДБН усі проєкти відбудови житлових і громадських будівель, зокрема шкіл, лікарень, садочків, повинні передбачати наявність правильно облаштованих захисних споруд.

Окремий важливий аспект ДБН — інклюзивність захисних споруд.

Усі захисні споруди мають бути обладнані:

  1. пандусами для людей з інвалідністю. Якщо неможливо облаштувати пандус, рекомендується застосовувати підйомні пристрої і механізми;
  2. системами візуальної і тактильної навігації;
  3. контрастним маркуванням на сходах і порогах.

Під час нового будівництва захисної споруди обов’язкова умова — облаштувати в ній мінімум одне універсальне санітарно-гігієнічне приміщення, розраховане на кожні 200 осіб.

exclamation-mark.png Порада: При проєктуванні споруд подвійного призначення із захисними властивостями сховищ або протирадіаційних укриттів разом із вимогами ДБН В.2.2-5:2023 слід керуватися положеннями будівельних норм, які встановлюють вимоги до об'єктів відповідно їх основного функціонального призначення. 

Джерело: Мінвідновлення

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
23

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46965

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30133

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10564

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47695

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді