Зареєстровано законопроект щодо забезпечення захисту працівників від морального переслідування на робочому місці

3 червня 2014 року у парламенті зареєстровано законопроект № 4997 «Про забезпечення захисту від морального переслідування на робочому місці», яким пропонується, зокрема, визначити форми такого переслідування і правила відшкодування потерпілим моральної шкоди.

3 червня 2014 року у парламенті зареєстровано законопроект № 4997 «Про забезпечення захисту від морального переслідування на робочому місці», яким пропонується, зокрема, визначити форми такого переслідування і  правила відшкодування потерпілим моральної шкоди.

Моральне переслідування на робочому місці визначається законопроектом як рішення, дії чи бездіяльність з боку роботодавця та/або працівника (групи працівників), спрямовані проти працівника (групи працівників), що характеризуються створенням ворожої, принизливої або образливої робочої обстановки та метою або наслідком яких є порушення права на повагу до трудової честі та гідності, створення загрози професійній кар’єрі або стану здоров’я.

Розробники законопроекту визначили такі форми морального переслідування на робочому місці:

  • професійні утиски;
  • психологічні утиски;
  • соціальна ізоляція всередині організації;
  • підбурювання до морального переслідуванню на робочому місці.

Якщо закон приймуть, то роботодавцю необхідно буде інформувати працівника під підпис перед початком роботи не лише про умови майбутньої праці, але й про процедуру захисту права на повагу до трудової честі та гідності та відшкодування моральної шкоди у разі морального переслідування на робочому місці.

Працівникові пропонується надати можливість призупинити виконання своїх трудових обов'язків і одночасно звернутися зі скаргою, якщо він вважає, що моральне переслідування на робочому місці створює серйозну небезпеку і робить неможливим продовження роботи. При цьому час вимушеного прогулу підлягатиме оплаті у повному обсязі. Але необгрунтоване призупинення роботи буде вважатися порушенням трудової дисципліни і загрожувати дисциплінарною відповідальністю.

Також законопроектом пропонується встановити, що колективні договори мають передбачати:

- заборону морального переслідування на робочому місці і підбурювання до таких дій;

- заборону кар'єрного зростання за допомогою застосування різних форм морального переслідування на робочому місці;

- матеріальне заохочення працівників за створення сприятливого психологічного клімату на підприємстві.

Для забезпечення належного захисту визначено конкретний розмір моральної шкоди для осіб, визнаних судом потерпілими від морального переслідування на робочому місці, а саме 10 мінімальних заробітних плат, які стягуватимуться у судовому порядку.

Автор законопроекту нагадує, що Україна ратифікувала Європейську соціальну хартію і серед іншого взяла на себе зобов'язання виконувати п. 2 ст. 26, яка закріплює право на гідне ставлення на роботі, зокрема, з метою забезпечення ефективного здійснення права працівників на захист їх честі і гідності на роботі.

Інформджерело — портал «Гаряча лінія кадровика»

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
11

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23674

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36705

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10538

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32682

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді