Паперові лікарняні «поживуть» до кінця воєнного стану

МОЗ планує внести зміни до своїх наказів, які визначають порядок формування електронних медичних висновків. Проєкт наказу надійшов на погодження до СПО профспілок

image68

Від чого залежить розмір допомоги за лікарняними

Раніше наказом наказом від 25.03.2022 № 522 МОЗ продовжило строк видачі паперових лікарняних до кінця 2022 року.

Нові зміни передбачають, що на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців із дня його припинення або скасування листки непрацездатності у паперовому вигляді лікарі видаватимуть у таких випадках:

  • потрібно продовжити або закрити листки непрацездатності, що були видані особам до 1 жовтня 2021 року;
  • сплив строк, протягом якого лікуючий лікар може внести зміни до медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я (далі — Реєстр);

mquestion04.png Як організувати роботи з підвищеною небезпекою під час дії воєнного стану

  • виникли технічні проблеми (помилки) щодо передачі даних між Електронним реєстром листків непрацездатності та Реєстром, через які неможливо сформувати електронний листок непрацездатності в Електронному реєстрі більше ніж протягом семи днів з дати створення медичного висновку про тимчасову непрацездатність — до усунення таких проблем (помилок);
  • в умовах воєнного стану зупинився доступ користувачів електронної системи охорони здоров’я до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я;
  • пацієнт порушив строки звернення для продовження випадку тимчасової непрацездатності внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану. Умова — на дату звернення за медичною та/або реабілітаційною допомогою пацієнт залишається непрацездатним відповідно до результатів проведеної експертизи тимчасової непрацездатності та висновку лікуючого лікаря про тимчасову непрацездатність зазначеного пацієнта.

Проєкт наказу передбачає, що медичні висновки, що надходять до Реєстру, лікар, який працює у відповідного суб’єкта господарювання, повинен підписувати КЕП.

Електронний медичний висновок формуватиметься лише тим пацієнтам, які мають ідентифікаційний код або відмовилися від нього і мають відповідну відмітку.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці» чи навчання на базових курсах Вищої школи Охорони праці

Медогляди водіїв транспортних засобів

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
25

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46978

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30140

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10567

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47719

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді