Організація робочого місця вальцювальника стана холодного прокату труб

Як правильно організувати робоче місце вальцювальника стана холодного прокату труб із застосуванням зварювання токами високої частоти з точки зору охорони праці? Які шкідливі фактори утворюються на його робочому місці та який спецодяг йому надавати? Відповідь на ці та багато інших запитань ви дізнаєтесь зі статті журналу «Довідник спеціаліста з охорони праці» №08/2014.

Відповісти однозначно на запитання щодо організації робочого місця вальцювальника стана холодного прокату труб дуже важко, оскільки його умови праці залежать від багатьох складових. Важливо знати, яке технологічне устаткування на підприємстві, з якими технологічними процесами пов’язаний конкретний прокат тощо. Так, організація процесу холодного прокату труб залежить від виду кінцевої продукції, розмірів (довжини труби і діаметру), способу зварювання труб тощо.

Щодо професії «Вальцювальник стана холодного прокату труб» з урахуванням його професійних обов’язків, устаткування, на якому здійснюється прокат, говорити можна, скоріш за все, про робочу зону, а не робоче місце.

Під час організації робочого місця/робочої зони вальцювальника стана холодного прокату труб для забезпечення санітарних вимог щодо охорони здоров’я працівників мають бути дотримані, зокрема, вимоги до організації повітрообміну, виробничого мікроклімату, штучного освітлення, захисту від шуму та вібрації, санітарного контролю за вмістом шкідливих речовин у повітрі робочої зони.

У трубному виробництві на працівників можуть впливати велика кількість шкідливих факторів (тверді і газоподібні токсичні речовини,  випромінювання в оптичному діапазоні, теплове (інфрачервоне) випромінювання виробів трубного виробництва, іскри, ультразвук, шум,  локальна вібрація,  напруга в електричному колі, іонізація повітря робочої зони, статичне навантаження), тому велике значення має оснащення технологічного устаткування всіма засобами безпеки, а також дотримання вимог нормативних актів.

Вальцювальника стана холодного прокату труб забезпечують спецодягом, спецвзуттям та ЗІЗ, перелік яких встановлюється колективним (трудовим) договором підприємства з урахуванням зазначених Норм безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам металургійної промисловості, затверджених наказом Держгірпромнагляду від 27.08.2008 № 187.

Читайте повну версію статті «Організація робочого місця вальцювальника стана холодного прокату труб» у журналі «Довідник спеціаліста з охорони праці» № 08/2014.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
22

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23680

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10545

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32692

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді