Чи запрацює Трудовий кодекс у 2015 році

Проект Трудового кодексу України вже зареєстрований у Верховній Раді за № 1658 і попередньо підтриманий як профспілками, так і роботодавцями, Міністерством соціальної політики, а 4 лютого 2015 року — і членами Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

За словами заступника Голови ФПУ Сергія Українця,  робота над остаточною редакцією законопроекту тривала протягом останніх двох місяців. Проект Трудового кодексу України  (далі — ТК) вже зареєстрований у Верховній Раді за № 1658 і попередньо підтриманий як профспілками, так і роботодавцями, Міністерством соціальної політики, а 4 лютого 2015 року  — і  членами Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Виступаючи на засіданні, Сергій Українець привернув увагу народних депутатів до того, що профспілки на етапі опрацювання нового ТК запропонували гармонізувати його з нормами міжнародного трудового права, які прописані у Конвенціях Міжнародної організації праці, а також у Статуті МОП. Наприклад, в жодному попередньому проекті ТК не було визнано, що праця не є товаром, а це один з фундаментальних принципів сучасного трудового законодавства. Далі — принцип обов’язкової оплати за будь-яку виконану працю. У нашому нині діючому законодавстві поки що допускаються норми, коли праця не завжди оплачується. Наступне — принцип рівної оплати за однакову працю, ким би вона не була виконана, а також свобода на об’єднання, гарантування права на страйк і такі непорушні речі як принцип верховенства права, відповідно до якого людина, її права і свободи визнаються найвищими цінностями і визначають зміст діяльності держави.

Головним для профспілок є те, щоб у трудовому законодавстві були чітко визначені права усіх сторін трудових взаємовідносин. Норми мають бути виписані таким чином, щоб працівник був максимально захищеним, у т. ч. завдяки діяльності профспілок.

Однією з найважливіших новацій, передбачених проектом ТК, є обов’язковість укладання трудового договору у письмовій формі з усіма працівниками, у т. ч. прийнятими на роботу до набрання чинності ТК.

Проектом ТК передбачається, що він набере чинності з 01.08.2015.

Нагадаємо, що 11.02.2015 Федерація профспілок України закінчує збір зауважень і пропозицій роботодавців та громадськості до проекту Трудового кодексу.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді