Чи може працівник продовжити працювати за кордоном

Що робити з працівниками, які через бойові дії залишили місце проживання і переїхали за кордон?

Чи може працівник продовжити працювати за кордоном

Дистанційна й надомна робота: нові виклики для служби охорони праці

Якщо специфіка виконання роботи передбачає можливість її здійснення віддалено, за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, роботодавцю доцільно прийняти рішення про переведення працівника на дистанційну роботу.

У законодавстві відсутня заборона виконувати дистанційну роботу за кордоном. Тому, якщо працівник виїхав за межі країни у зв’язку з небезпекою для життя і здоров’я під час дії воєнного стану, має технічну можливість працювати дистанційно та використовувати інформаційно-комунікаційні технології, — запровадьте дистанційну роботу наказом (ч. 11 ст. 60-2 КЗпП).

Якщо можливості запровадити дистанційну роботу немає – працівнику можуть бути надані відпустки, в тому числі і без збереження заробітної плати.

Чи може працівник продовжити працювати за кордоном Як евакуйовані працівники можуть отримати лікарняні та декретні допомоги

У разі, якщо роботодавець не здійснює діяльність у зв’язку із воєнними діями – всім працівникам, незалежно від місця їх знаходження, встановлюється простій.

Якщо простій не оголошувався, місце знаходження працівника невідоме, трудові обов’язки він не виконує – доцільно обліковувати його відсутність, як відсутність з нез’ясованих причин. Але така відсутність не може бути підставою для звільнення працівника за прогул.

За матеріалами Держпраці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36591

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31747

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді