Термін дії «жовтих» сертифікатів скоротили. МОЗ закликає вакцинуватися вдруге

Сертифікат про перше щеплення буде дійсним усього 30 днів

Термін дії «жовтих» сертифікатів скоротили. МОЗ закликає вакцинуватися вдруге

Одночасно з посиленням карантину Міністерство охорони здоров'я скоротило термін дії «жовтих» сертифікатів. В уряді пояснили, що були вимушені вдатися до такого кроку через те, що значна частина громадян, отримавши першу дозу вакцини, не звертається вчасно за отриманням другої. Це призводить до того, що люди не мають ефективного захисту від хвороби.

Як подати заявку на колективну вакцинацію

Нові правила передбачають, що «жовтий» сертифікат діятиме лише 30 днів (попередній строк чинності документа становив 120 днів). Після завершення цього періоду громадяни не зможуть використовувати сертифікат для роботи або отримання послуг.

У МОЗі порадили усім громадянам, які отримали першу дозу щеплення більш ніж місяць тому, якнайшвидше знову звернутися до пункту вакцинації.

Термін дії «жовтих» сертифікатів скоротили. МОЗ закликає вакцинуватися вдругеСкачайте наказ про введення в дію Інструкції з охорони праці під час дистанційної роботи в умовах карантину

Зауважимо, з 6 грудня діють оновлені правила карантину, що посилюють обмеження для невакцинованих громадян. У «жовтій» зоні відвідувати громадські заклади можуть лише ті, хто має счинний «жовтий» сертифікат або ж довідку про проведення профілактичного щеплення форми 063-О. Для «червоного» рівня потрібно пройти вже повний курс вакцинації.

Водночас так само можна надавати негативний ПЛР-тест чи сертифікат про одужання.

Наразі приблизно два мільйони українців мають лише «жовтий» сертифікат. Повний курс вакцинації вже пройшли майже 12 мільйонів. Це більш ніж 37% дорослого населення.

Нагадаємо, у листопаді уряд розширив перелік професій, які підлягають обов’язковій вакцинації. Окрім освітян і працівників центральних та місцевих органів влади, тепер до нього входять працівники:

  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;
  • підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2015 № 83.

Тих, хто не отримав щеплення, будуть відсторонювати від роботи.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10102

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді