Верховна Рада підтримала збільшення штрафів за порушення вимог пожежної безпеки

Максимальний розмір стягнення становитиме майже шість тисяч гривень. Крім того, новий закон реформує порядок розгляду справ про адміністративні правопорушення у сфері дотримання норм та вимог пожежної безпеки.

Верховна Рада підтримала збільшення штрафів за порушення правил пожежної безпеки

Парламент у другому читанні проголосував за закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж» (законопроект № 3755).

Документ вносить зміни до низки статей Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів України (ст. 95-1, 120, 175, 175-2, 188-16, 188-20, 223, 224, 240, 255). Зокрема, розмір штрафів збільшено більш ніж у 30 разів.

Як організувати інструктажі з пожежної безпеки

Так, штраф за порушення встановлених на залізничному, морському і річковому транспорті правил пожежної безпеки становитиме до 3400 грн замість 119 грн для громадян та до 5100 грн замість 170 грн для посадових осіб.

Порушення встановлених на повітряному транспорті правил пожежної безпеки каратиметься накладанням штрафу розміром до 4250 грн або 5950 грн замість 119 грн та 170 грн відповідно.

Збільшено покарання за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, а також використання пожежної техніки та засобів пожежогасіння не за призначенням. Максимальний штраф становитиме 5100 грн.

Наразі закон готується на підпис голові Верховної Ради та Президентові України.

Джерело: Офіційний вебпортал парламенту України

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
163432

Вступний інструктаж з пожежної безпеки на підприємстві

Вступний інструктаж з пожежної безпеки — це перший крок до ознайомлення з системою протипожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся, хто має його проходити та які питання розглядаються під час такого інструктажу.
35619

Безпечне проведення вогневих робіт

Дізнайтеся про основні вимоги охорони праці та пожежної безпеки при проведенні вогневих робіт. Перевірте правильність підготовки до виконання вогневих робіт за чеклістом.
29898

Наказ про призначення відповідальних за пожежну безпеку

Керівник підприємства зобов’язаний призначити відповідального за пожежну безпеку на підприємстві та закріпити цей обов’язок у локальних актах підприємства. У статті ви знайдете зразок наказу про призначення відповідального за пожежну безпеку.
97747

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді