Неякісні медогляди стали причиною зростання рівня профзахворювань

За 9 місяців 2019 року кількість професійних захворювань збільшилась на 26,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Такі дані оприлюднив Фонд соціального страхування України.
Скачайте Перелік робіт, де є потреба у професійному доборі

Згідно з даними ФСС за 9 місяців 2019 року, порівняно з 9 місяцями 2018 року, кількість професійних захворювань збільшилась з 1314 до 1662, або на 26,5%.

Попередні та періодичні медичні огляди є обов’язковим для всіх працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, важких роботах, або таких, де є потреба у професійному доборі. Крім того, вони обов’язкові для осіб віком до 21 року незалежно від умов праці.

Метою проведення медоглядів є визначення стану здоров’я працівника, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов’язків, своєчасне виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт тощо.

Роботодавці зобов’язані організувати проведення медоглядів за власні кошти. Крім того, за результатами медичних оглядів роботодавці повинні у повному обсязі провести відповідні оздоровчі заходи, визначені в заключному акті, а також усунути причини, що призводять до професійних захворювань (отруєнь).

Неякісне проведення оглядів, ухилення від них працівника або незабезпечення проходження медогляду роботодавцем можуть стати причиною розвитку чи загострення професійного захворювання.

Страхові експерти з охорони праці Фонду під час перевірок особливу увагу приділяють своєчасності організації та проходження передбачених законодавством медоглядів найманими працівниками, виконанню оздоровчих заходів відповідно до заключного акта за результатами медоглядів.

Як організувати здоровпункт на підприємстві

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Медогляди працівників у 2024 році

Якщо працівники не пройшли обов’язковий медогляд і були допущені до роботи, на роботодавця можуть бути накладені штрафні санкції. Зі статті ви дізнаєтеся більше про обов'язкові медичні огляди працівників певних категорій, зокрема: як правильно організувати медичні огляди працівників у 2024 році, чи повинні працівники проходити медогляди під час війни та зможете скачати зразки необхідних документів.
143783

Зразок наказу про проведення медичних оглядів

Керівник підприємства перед проведенням медичних оглядів працівників повинен видати відповідний наказ. Пропонуємо вам скачати зразок наказу про проходження медичного огляду, розроблений експертом.
40064

Медичні огляди водіїв транспортних засобів

Медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів проводять, щоб визначити придатність особи до безпечного керування ними. Зі статті ви дізнаєтеся, які види медоглядів водіїв транспортних засобів існують, як їх проводять та яка відповідальність передбачена за недотримання вимог щодо проведення медичних оглядів.
46322

Кабінет передрейсових оглядів водіїв

Передрейсовий медичний огляд водіїв проводиться у кабінеті передрейсових оглядів водіїв. Які вимоги до оснащення цього приміщення — дізнайтеся зі статті.
5155

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді