Визначено, які дозвільні документи потрібні для роботи на висоті

Експерт Держпраці роз’яснив, чи потрібно підприємству отримувати одночасно на роботи на висоті і дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, і декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці.

Підприємство виконує роботи на висоті різного рівня (як до 5 м, так і вище), а також із різних засобів підмощування. У нього є дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, зокрема й на висоті понад 5 м. Однак замовник вимагає надати декларацію відповідності на роботи до 5 м у додаток до дозволу.

Визначено, які дозвільні документи потрібні для роботи на висоті Дізнайтеся, чим відрізняються роботи на висоті від верхолазних робіт, а також, який засіб індивідуального захисту для кожного виду таких робіт є основним.

Головний державний інспектор Головного управління Державної служби України з питань праці у Київській області Микола Федоренко прокоментував ситуацію і пояснив, як діяти в такому випадку, щоб не порушити законодавство.

Скачайте Покажчик нормативно-правових актів з охорони праці

Передусім, потрібно розібратися з термінологією.

Документ дозвільного характеру — це дозвіл, висновок, рішення, погодження, свідоцтво, інший документ в електронному вигляді, який дозвільний орган видає суб’єкту господарювання за певних умов.

Декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства — це документ, яким суб’єкт господарювання повідомляє адміністратору або представнику відповідного дозвільного органу про відповідність своєї матеріально-технічної бази вимогам законодавства.

Для того, щоб зрозуміти, чи правомірною є вимога про надання декларації відповідності за наявності дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки, необхідно звернутися до чинного законодавства, зокрема до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Визначено, які дозвільні документи потрібні для роботи на висоті Які ще нормативно-правові акти потрібно проаналізувати, аби знайти правовий вихід із ситуації та аргументовано довести свою точку зору замовнику — читайте далі у статті Роботи на висоті: чи отримувати одночасно дозвіл і декларацію.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Проекти виконання робіт

Проект виконання робіт — це вид проектно-технологічної документації, яка розробляється на основі робочої документації та проекту організації будівництва і визначає та деталізує технологію, організацію й умови виконання будівельних робіт. У статті ви зможете скачати зразок ПВР.
36076

Вимоги безпеки під час робіт на висоті

Роботи на висоті — це роботи з підвищеною небезпекою, які потребують обов’язкових заходів безпеки. Наша стаття допоможе організувати роботи на висоті безпечно, правильно оформити наряд-допуск, провести інструктажі працівникам, уникнути помилок при виборі засобів захисту.
89492

Запобіжний пояс для проведення робіт на висоті

Важливо не лише забезпечити працівників, які виконують роботи на висоті, запобіжними поясами, а й подбати про правильну експлуатацію цих засобів захисту. Адже лише за такої умови вони допоможуть зберегти життя та здоров’я працівників.
26325

Кваліфікаційні вимоги до інженера з охорони праці на будівництві

Під час зведення будівельних об’єктів інженер з ОП на будівництві повинен вжити заходи для запобігання впливу на працівників та сторонніх осіб небезпечних і шкідливих виробничих факторів. Детальніше про обов’язки інженера з охорони праці на будівництві — у статті.
8059

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді