Безпечна експлуатація опалубних систем

Під час будівельних робіт за монолітно-каркасною технологією використовують опалубні системи. Якими нормативними документами потрібно користуватися під час експлуатації будівельної опалубки, як уникнути виробничого травматизму – розповідає експерт Держпраці.

Опалубні системи застосовують, щоб звести монолітні бетонні та залізобетонні конструкції різної конфігурації, розмірів і призначення. Порівняно з іншими технологіями будівництва (наприклад панельного) за монолітно-каркасного будівництва зростає виробничий травматизм. Працівники падають із висоти, на них обрушуються елементи опалубки. Що робити, аби цього не сталося?

Один із способів захистити працівників від падіння предметів із підвісних риштовань – це влаштувати по зовнішньому периметру ковзної та переставної опалубки козирки шириною не менше ширини підвісних риштовань, які розміщені під ними. Щоб запобігти виходу працівників на козирки, їх відокремлюють від робочого настилу. Виняток — випадки, коли козирки послуговують опалубкою карнизної конструкції.

Безпечна експлуатація опалубних систем Як ще можна захистити працівників – дізнайтеся зі статті з Довідника Як безпечно експлуатувати опалубні системи

Під час експлуатації будівельної опалубки потрібно керуватися ДСТУ Б В.2.8-41:2011 «Опалубка для зведення монолітних бетонних і залізобетонних конструкцій. Класифікація і загальні технічні вимоги». Однак це не єдиний нормативний документ, у якому визначено вимоги безпеки під час опалубних робіт.

СкачатиПокажчик нормативно-правових актів з охорони праці 2018

Безпечна експлуатація опалубних систем Пам’ятайте, зведення, монтаж і демонтаж будинків, споруд, зміцнення їх аварійних частин входять до Переліку видів робіт підвищеної небезпеки, на які необхідно отримувати Дозвіл від Держпраці.

Актуальні питання, відповіді на які ви маєте знати: Якими захисними огороджувальними системами облаштувати місце проведення опалубних робіт? Хто їх контролює? Де зберігають опалубки та як виконують монтаж і демонтаж опалубних систем?

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Проекти виконання робіт

Проект виконання робіт — це вид проектно-технологічної документації, яка розробляється на основі робочої документації та проекту організації будівництва і визначає та деталізує технологію, організацію й умови виконання будівельних робіт. У статті ви зможете скачати зразок ПВР.
36076

Вимоги безпеки під час робіт на висоті

Роботи на висоті — це роботи з підвищеною небезпекою, які потребують обов’язкових заходів безпеки. Наша стаття допоможе організувати роботи на висоті безпечно, правильно оформити наряд-допуск, провести інструктажі працівникам, уникнути помилок при виборі засобів захисту.
89492

Запобіжний пояс для проведення робіт на висоті

Важливо не лише забезпечити працівників, які виконують роботи на висоті, запобіжними поясами, а й подбати про правильну експлуатацію цих засобів захисту. Адже лише за такої умови вони допоможуть зберегти життя та здоров’я працівників.
26325

Кваліфікаційні вимоги до інженера з охорони праці на будівництві

Під час зведення будівельних об’єктів інженер з ОП на будівництві повинен вжити заходи для запобігання впливу на працівників та сторонніх осіб небезпечних і шкідливих виробничих факторів. Детальніше про обов’язки інженера з охорони праці на будівництві — у статті.
8059

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді