Проходження стажування

Теми:
Міністерство соціальної політики України у листі від 13.07.2016 № 451/021/106-16 роз’яснило, що законодавством України визначено стажування як одну із форм підвищення кваліфікації громадян. Зокрема, Законом України «Про професійний розвиток працівників» встановлено, що з метою підвищення кваліфікації працівників, які за класифікацією професій належать до категорій керівників, професіоналів і фахівців, вони можуть проходити перепідготовку, стажування, спеціалізацію та підвищення кваліфікації на договірних умовах у вищих навчальних закладах.

Статтею 47 Закону України «Про освіту» визначено післядипломну освіту як спеціалізоване вдосконалення освіти та професійної підготовки особи шляхом поглиблення, розширення і оновлення її професійних знань, умінь і навичок, що включає в себе стажування — набуття особою досвіду виконання завдань та обов’язків певної професійної діяльності або галузі знань.

Також стажування є однією з форм підвищення кваліфікації працівників театрів, філармоній, професійних творчих колективів, цирків і кіностудій України, яке здійснюється на базі провідних драматичних, музичних театрів, філармоній, професійних творчих колективів, цирків і кіностудій України під керівництвом визнаних майстрів мистецтв.

З метою перевірки готовності особи, яка отримала свідоцтво про складення кваліфікаційного іспиту, самостійно здійснювати адвокатську діяльність відповідно до статті 10 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» зазначені особи проходять стажування протягом шести місяців під керівництвом адвоката за направленням ради адвокатів регіону.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про зайнятість населення» громадяни мають право на професійне навчання, яке реалізується, зокрема шляхом стажування безпосередньо на робочих місцях на виробництві чи у сфері послуг з метою здобуття особою відповідної кваліфікації або приведення її рівня у відповідність із вимогами сучасного виробництва та сфери послуг.

Статтею 35 цього Закону визначено, що для здобуття та вдосконалення професійних знань, умінь та навичок за направленням територіальних центрів зайнятості зареєстровані безробітні можуть пройти професійне навчання.

Порядок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних затверджено наказом Міністерства соціальної політики України та Міністерства освіти і науки України від 31.05.2013 № 318/655. Відповідно до зазначеного Порядку стажування — підвищення кваліфікації безробітного з метою набуття практичних умінь і навичок для виконання професійних обов’язків на посаді, на яку претендує безробітний у роботодавця. Стажування безробітних здійснюється на замовлення роботодавців за індивідуальною програмою, що затверджується роботодавцем і погоджується територіальним центром зайнятості. Строк стажування — до 3 місяців.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Група з електробезпеки інженера з охорони праці

Робота інженера з охорони праці досить багатофункціональна і складна. Дізнайтеся, чи повинен інженер з охорони праці для виконання своїх обов'язків мати групу з електробезпеки?
9201

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10102

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з електробезпеки

Роботодавець зо­бо­в’я­заний регулярно вживати заходів безпеки, щоб унеможливити або мінімізувати ризики виникнення пожежі й ураження працівників електричним струмом. Один із головних заходів — проводити інструктажі, навчання та перевірку знань працівників із питань електробезпеки. Більше про інструктажі з електробезпеки — дізнайтеся зі статті.
15282

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді