Проходження стажування

Теми:
Міністерство соціальної політики України у листі від 13.07.2016 № 451/021/106-16 роз’яснило, що законодавством України визначено стажування як одну із форм підвищення кваліфікації громадян. Зокрема, Законом України «Про професійний розвиток працівників» встановлено, що з метою підвищення кваліфікації працівників, які за класифікацією професій належать до категорій керівників, професіоналів і фахівців, вони можуть проходити перепідготовку, стажування, спеціалізацію та підвищення кваліфікації на договірних умовах у вищих навчальних закладах.

Статтею 47 Закону України «Про освіту» визначено післядипломну освіту як спеціалізоване вдосконалення освіти та професійної підготовки особи шляхом поглиблення, розширення і оновлення її професійних знань, умінь і навичок, що включає в себе стажування — набуття особою досвіду виконання завдань та обов’язків певної професійної діяльності або галузі знань.

Також стажування є однією з форм підвищення кваліфікації працівників театрів, філармоній, професійних творчих колективів, цирків і кіностудій України, яке здійснюється на базі провідних драматичних, музичних театрів, філармоній, професійних творчих колективів, цирків і кіностудій України під керівництвом визнаних майстрів мистецтв.

З метою перевірки готовності особи, яка отримала свідоцтво про складення кваліфікаційного іспиту, самостійно здійснювати адвокатську діяльність відповідно до статті 10 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» зазначені особи проходять стажування протягом шести місяців під керівництвом адвоката за направленням ради адвокатів регіону.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про зайнятість населення» громадяни мають право на професійне навчання, яке реалізується, зокрема шляхом стажування безпосередньо на робочих місцях на виробництві чи у сфері послуг з метою здобуття особою відповідної кваліфікації або приведення її рівня у відповідність із вимогами сучасного виробництва та сфери послуг.

Статтею 35 цього Закону визначено, що для здобуття та вдосконалення професійних знань, умінь та навичок за направленням територіальних центрів зайнятості зареєстровані безробітні можуть пройти професійне навчання.

Порядок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних затверджено наказом Міністерства соціальної політики України та Міністерства освіти і науки України від 31.05.2013 № 318/655. Відповідно до зазначеного Порядку стажування — підвищення кваліфікації безробітного з метою набуття практичних умінь і навичок для виконання професійних обов’язків на посаді, на яку претендує безробітний у роботодавця. Стажування безробітних здійснюється на замовлення роботодавців за індивідуальною програмою, що затверджується роботодавцем і погоджується територіальним центром зайнятості. Строк стажування — до 3 місяців.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Організовуємо навчання з охорони праці посадових осіб

Для досягнення безперервного та безпечного стану виробничого процесу роботодавцю потрібно організувати відповідне навчання з питань охорони праці посадових осіб, трудові обов’язки яких пов’язані з загальною організацією здійснення робіт на підприємстві.
15552

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Заповнюємо журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці

Зі статті ви дізнаєтеся, як вести журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та які існують вимоги до заповнення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. Також ви зможете скачати бланк журналу та зразок його заповнення.
198655

Заповнюємо Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання

У статті ви знайдете бланк та приклад заповнення декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства та дізнаєтеся про порядок подання документа до відповідного дозвільного органу.
41043

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
37029

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді