МОЗ: як організувати медичні огляди водіїв

Якщо на підприємстві планують організувати проведення щозмінних передрейсових та післярейсових медоглядів водіїв своїми силами, — потрібно отримати ліцензію на медичну практику. Про це зазначають фахівці Міністерства охорони здоров’я.

Аби забезпечити медичною допомогою працівників, організувати проведення передрейсових та післярейсових оглядів водіїв підприємства можуть:

  • укласти договір з амбулаторно-поліклінічним закладом, що має ліцензію, згідно з яким відповідні послуги надаватимуться відокремленим структурним підрозділом амбулаторно-поліклінічного закладу;
  • відкрити на своїй території медичні кабінети фізосіб — підприємців, які мають ліцензію на провадження медичної практики;
  • отримати ліцензію та відкрити на підставі власного розпорядчого документа медичний кабінет без утворення медичного закладу.

Також МОЗ наголошує, що медичні працівники, які обслуговують транспортні підприємства, мають володіти методикою проведення щозмінних передрейсових та післярейсових медичних оглядів водіїв транспортних засобів. Адже, окрім загальної діагностики стану здоров’я водія, медпрацівник має провести ще й обстеження на предмет перебування особи у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Медогляди працівників у 2024 році

Якщо працівники не пройшли обов’язковий медогляд і були допущені до роботи, на роботодавця можуть бути накладені штрафні санкції. Зі статті ви дізнаєтеся більше про обов'язкові медичні огляди працівників певних категорій, зокрема: як правильно організувати медичні огляди працівників у 2024 році, чи повинні працівники проходити медогляди під час війни та зможете скачати зразки необхідних документів.
147895

Зразок наказу про проведення медичних оглядів

Керівник підприємства перед проведенням медичних оглядів працівників повинен видати відповідний наказ. Пропонуємо вам скачати зразок наказу про проходження медичного огляду, розроблений експертом.
42065

Медичні огляди водіїв транспортних засобів

Медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів проводять, щоб визначити придатність особи до безпечного керування ними. Зі статті ви дізнаєтеся, які види медоглядів водіїв транспортних засобів існують, як їх проводять та яка відповідальність передбачена за недотримання вимог щодо проведення медичних оглядів.
48542

Кабінет передрейсових оглядів водіїв

Передрейсовий медичний огляд водіїв проводиться у кабінеті передрейсових оглядів водіїв. Які вимоги до оснащення цього приміщення — дізнайтеся зі статті.
5519

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді