Акт про пожежу

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Акт про пожежу допоможе засвідчити факт виникнення пожежі, зафіксувати дані, встановлені за результатами огляду місця пожежі. Скачайте форму такого акта та дізнайтеся, як її заповнювати.

Згідно із законодавством всі пожежі незалежно від місця їх виникнення та наслідків підлягають обліку. Такий облік дає змогу проаналізувати причини та умови виникнення пожеж, стан пожежної безпеки населених пунктів і об’єктів, а також спрогнозувати ситуацію та розробити запобіжні заходи для забезпечення безпеки людей, збереження матеріальних цінностей, створення належних умов для гасіння пожеж.

Що має знати та вміти відповідальний за пожежну безпеку

Загальні вимоги до ведення обліку пожеж та їх наслідків, зокрема спричинених воєнними (бойовими) діями та/або терористичними актами, встановлює Порядок обліку пожеж та їх наслідків, затверджений наказом КМУ від 26.12.2003 № 2030 (далі — Порядок № 2030).

Документом, що засвідчує факт пожежі, є акт про пожежу. Його складає представник центрального органу виконавчої влади або його територіального органу, іншого державного органу, що веде облік пожеж, на місці пожежі не пізніше 24 годин із моменту її ліквідації чи подання письмової заяви.

Акт про пожежу має підписати комісія, до складу якої входить не менше трьох осіб, зокрема:

  • представник центрального органу виконавчої влади або його територіального органу, іншого державного органу, що веде облік пожеж;
  • власник об’єкта (постраждалий) або його представник;
  • свідок або поліцейський.

До акта вносяться дані, встановлені за результатами огляду місця пожежі. Внесення змін і доповнень до акта не допускається.

Під час дії правового режиму воєнного або надзвичайного стану, після закінчення воєнних (бойових) дій та повернення контролю держави чи встановлення контролю міжнародними організаціями (МАГАТЕ, ООН, ОБСЄ) над раніше окупованими територіями допускається складання акта впродовж місяця з моменту повідомлення про пожежу чи подання відповідної письмової заяви.

У такому випадку до складу комісії допускається не включати власника об’єкта (постраждалого) або його представника за умови його відсутності (евакуація з району воєнних (бойових) дій чи території, де введено правовий режим воєнного або надзвичайного стану, загибель або отримання тілесних ушкоджень тощо).

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді