Періодичний медогляд водіїв транспортних засобів промислових підприємств

Згідно з Положенням про медогляд водіїв «Водії, які виконують роботи з перевезення пасажирів та вантажів, підлягають періодичному медогляду 1 раз на рік». Але будь-яка вантажна машина призначена для перевезення вантажів, і на її пасажирському місці завжди може перебувати експедитор (супроводжуючий). Чи підпадають під цю вимогу водії транспортних засобів промислових підприємств?

Згідно з пунктом 1.3 Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України від 31.01.2013 № 65/80, водії, які виконують роботи з перевезення пасажирів та вантажів, підлягають періодичному медичному огляду 1 раз на рік.

Відповідно до пункту 1.10 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 № 1306, транспортний засіб — це пристрій, призначений для перевезення людей і (або) вантажу, а також встановленого на ньому спеціального обладнання чи механізмів.

Статтею 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 2344-III визначено, що водій — це особа, яка керує транспортним засобом і має відповідне посвідчення встановленого зразка.

Отже, періодичному медичному огляду підлягають особи, які згідно з трудовим договором (контрактом) та посадовими інструкціями зобов’язані керувати транспортним засобом і мають відповідне посвідчення встановленого зразка, у т. ч. водії транспортних засобів промислових підприємств.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді