Інфекції влітку: симптоми, домедична допомога та профілактика

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Гострі кишкові інфекції зазвичай виникають, коли до організму людини разом із їжею чи водою потрапляють шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини. Дізнайтеся зі статті, як вони передаються, яких заходів вжити аби запобігти інфікуванню та як надати домедичну допомогу.

Гострі кишкові інфекції зазвичай виникають, коли до організму людини разом із їжею чи водою потрапляють шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини. Із початком повномасштабної війни рф проти України ризики виникнення таких захворювань значно зросли, особливо після підриву Каховської ГЕС.

Зазвичай появі інфекцій улітку сприяють:

  • перебування в місцях скупчення людей;
  • висока температура довкілля;
  • неякісні, прострочені продукти харчування або такі, що зберігають чи готують із порушенням санітарно-гігієнічних норм;
  • обмежений доступ до чистої питної води та засобів гігієни тощо.

Через вказані чинники збудники кишкових інфекцій значно швидше й простіше передаються від людини до людини. Детальніше про це — далі.

Як укомплектувати аптечку на випадок надзвичайної ситуації

1.Як передаються

Є три способи передачі збудників кишкових інфекцій:

  • контактно-побутовий — через брудні руки, посуд, білизну тощо;
  • водний — через інфіковану воду;
  • харчовий — через продукти й страви з них, погано помиті та приготовані без термічної обробки овочі й фрукти, забруднені мікроорганізмами.

Такі інфекції мають високу здатність до передачі, а імунітет, що виробляє організм після одужання, — нетривкий.

Розслідування професійних захворювань на виробництві Дізнайтеся більше про Розслідування професійних захворювань на виробництві

2. Які симптоми

Середній інкубаційний період кишкових інфекцій становить від кількох годин до кількох діб, а в окремих випадках — тижнів.

Найчастіше ознаками гострих кишкових інфекцій є:

  • підвищення температури;
  • діарея, яка не минає кілька днів;
  • блювання, що не приносить полегшення;
  • болі в животі;
  • загальна слабкість;
  • головний біль;
  • симптоми ГРВІ.

Проте іноді можна бути носієм інфекції без жодних клінічних проявів. Людина, що має кишкову інфекцію, може передавати хворобу від моменту інфікування і до повного одужання.

Валерій Бунчук інженер з охорони праці ТОВ «Лайф», Київ
Контроль за станом охорони мають здійснювати керівники та відповідальні особи всіх рівнів управління виробництвом. Дізнайтеся, який контроль проводити та підготуйте відповідні документи

3.Як допомогти

Щоб полегшити неприємні симптоми, передусім необхідно запобігти зневодненню і втраті організмом солей. Тож важливо:

  • стежити за водно-сольовим балансом, пити багато води або спеціальних розчинів для регідратації;
  • приймати ентеросорбенти — препарати, що зв’язують і виводять із організму токсини;
  • застосовувати жарознижувальні препарати, якщо піднялася температура;
  • дотримувати щадної дієти — не їсти смажених, гострих продуктів.

За появи симптомів захворювання своєчасно звертайтеся по медичну допомогу. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Пам’ятайте: хворобі ліпше запобігти, ніж боротися з її наслідками. Тож щоб не захворіти на кишкові інфекції, вживайте застережних заходів. 

4. Як запобігти інфікуванню

Кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук». Тож перше правило щодо їхньої профілактики — ретельно мити руки. Окрім того:

  • використовуйте мило, коли миєте руки після відвідування вулиці, вбиральні, перед приготуванням і вживанням їжі;
  • кип’ятіть воду, яку вживаєте, якою вмиваєтеся чи миєте руки, посуд, якщо сумніваєтеся в її якості;
  • добре тушкуйте, проварюйте або прожарюйте продукти, особливо тваринного походження;
  • ретельно мийте овочі та фрукти, а також обдавайте їх окропом, якщо плануєте вживати їх сирими;
  • не вживайте незнайомі й підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • дотримуйте термінів придатності та правил зберігання продуктів. Приготовані страви вживайте одразу, а в разі їх споживання після певного часу — піддавайте вторинній термічній обробці. Зберігайте готову їжу без холоду не більше ніж дві години;
  • мийте поверхні та тримайте в чистоті кухонні прилади, які використовуєте для приготування їжі. Сирі продукти зберігайте окремо від приготованих і використовуйте для них окремі ножі й дошки;
  • уникайте купівлі продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються, — ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання в холоді;
  • утримуйтеся від купання в непроточних водоймах, а також на необладнаних пляжах, не ковтайте воду з таких водойм;
  • використовуйте індивідуальний посуд;
  • уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань.

Дотримання цих правил допоможе уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями. Бережіть себе й будьте здорові!

Комісія з розслідування нещасного випадку

Як визначити вид події і причину, що призвели до нещасного випадку внаслідок бойових дій

Розслідування професійних захворювань на виробництві

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді