Перелік робіт із підвищеною небезпекою для сільськогосподарського підприємства

Автор
головний спеціаліст відділу нагляду в АПК та СКС департаменту нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Держпраці
Дізнайтеся, які з робіт, які виконують працівники сільського господарства, належать до робіт із підвищеною небезпекою

Якими нормативними актами урегульовано питання охорони праці у сільському господарстві

Як організувати безпечні роботи у сільському господарстві, регламентують Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві, затверджені наказом Мінсоцполітики від 29.08.2018 № 1240 (далі — Правила № 1240).

Вони поширюються на всіх юридичних та фізичних осіб, які провадять діяльність у сільському господарстві і відповідно до законодавства використовують найману працю, та працівників, що працюють у сільськогосподарському виробництві.

Перелік робіт із підвищеною небезпекою для сільськогосподарського підприємства

Дізнайтеся більше про охорону праці у сільськогосподарському виробництві

Які сільськогосподарські роботи належать до робіт із підвищеною небезпекою

Перелік робіт із підвищеною небезпекою для конкретного сільськогосподарського підприємства затверджує роботодавець на підставі Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15.

До робіт із підвищеною небезпекою у сільському господарстві належать такі:

  • роботи, пов’язані з виробництвом, зберіганням, транспортуванням і застосуванням агрохімікатів, пестицидів, гербіцидів;
  • управління тракторами і самохідним технологічним устаткуванням;
  • роботи на цукрових заводах із обслуговування центрифуг і транспортерів;
  • роботи у силосах, призначених для різної сільськогосподарської продукції, у вагонах-зерновозах;
  • роботи з обслуговування і ремонту аспіраційних та пневмотранспортних систем на підприємствах зі зберігання і переробки зерна;
  • роботи з розвантаження, складання і зберігання зернових та олійних культур, висівок, макухи і шротів насипом і в затареному вигляді;
  • роботи з обслуговування бугаїв-плідників, кнурів і жеребців.

Працівники, які виконують роботи з підвищеною небезпекою, проходять спеціальне навчання і щорічну перевірку знань з охорони праці.

До вказаних робіт підвищеної небезпеки на підприємстві потрібно розробити відповідні інструкції з охорони праці. Зазначте в них основні вимоги безпеки під час виконання конкретної роботи, вимоги до приміщень, обладнання, механізмів, устатковання, під час виконання певних видів робіт і професії, які задіяні під час виконання таких робіт у сільському господарстві.

Працівники підприємства мають чітко виконувати та дотримуватися вимог інструкцій з охорони праці, дбати про особисту безпеку під час виконання робіт.

На роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам сільського господарства потрібно видавати безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші ЗІЗ відповідно до Типових норм безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам сільського та водного господарства, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці від 10.06.1998 № 117, а також мийні та знешкоджувальні засоби (ст. 165 КЗпП, ст. 8 Закону про охорону праці).

Роботодавець також має забезпечити безпечні та нешкідливі умови праці відповідно до Загальних вимог стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників, затверджених наказом МНС від 25.01.2012 № 67 (НПАОП 0.00-7.11-12).

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді