Перша допомога потопельнику

Автор
експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки
Що робити, якщо людина тоне? Як допомогти і самому не наразитися на небезпеку. У статті з’ясуємо, як діяти правильно, щоб врятувати життя при утопленні.

 

Щороку зі зростанням температури повітря збільшується і трагічна статистика смертей внаслідок утоплення. Найчастіше трагічні випадки трапляється в необладнаних для купання місцях. На організованих пляжах біля річок, озер, морів випадків утоплення значно менше.

Жертвами утоплення нерідко стають працівники, які виконують роботи на водних об’єктах. Незалежно від того, хто опинився в небезпечній ситууації, важливо знати як швидко та правильно надати домедичну допомогу при утопленні.

Види утоплення 

Утоплення — один із видів асфіксії, за якого механічним чинником є будь-яка рідина, яка потрапляє у дихальні шляхи.

Домедична допомога у разі асфіксії

Виділяють два види утоплення:

  • справжнє, або «синє»;
  • синкопальне, або «біле».

У разі «синього» утоплення вода заповнює легені. Цей вид утоплення виникає в теплу пору року при купанні у прісній воді. Потопельник не одразу занурюється у воду, а намагається втриматися на її поверхні. При цьому вдихає і заковтує велику кількість води. Під водою він затримує дихання зазвичай протягом 1 хв. А потім розкриває рот, і вода стрімко надходить у дихальні шляхи, частково потрапляє і в шлунок. Потерпілий починає дихати у воді — настає період задишки. Під час першого вдиху вода надходить у горло, подразнює слизову оболонку, внаслідок чого виникає кашель. Опісля ненадовго припиняється дихання. Потім проявляється кінцеве дихання, яке через 5—6 хв припиняється, а через 10—15 хв настає смерть.

Через заповнені водою альвеоли кисень не може проникнути у кров і розвивається кисневе голодування. Воно й призводить до появи синього кольору шкіри.

«Біле» утоплення частіше трапляється у жінок та дітей під впливом різкого раптового охолодження та сильного емоційного потрясіння. Виникає захисна рефлекторна реакція, яка проявляється спазмом м’язів гортані, зупинкою дихання та серцевої діяльності. Через спазм капілярів потерпілий має бліде забарвлення шкіри, тому його називають «білим» потопельником. За цього виду утоплення потерпілого легше повернути до життя під час реанімаційних заходів.

Як укомплектувати аптечку на випадок надзвичайної ситуації

Домедична допомога потопельнику

Основа успіху надання допомоги при утопленні — це правильний і чіткий порядок дій рятівника.

Як надавати домедичну допомогу потопельнику, визначає Порядок надання домедичної допомоги постраждалим при утопленні, затверджений наказом МОЗ від 16.06.2014 № 398.

Пам'ятайте, перш ніж надавати допомогу, необхідно переконатися у власній безпеці. Далі потрібно дотримуватися такого алгоритму дій.

1. Якнайшвидше витягніть потерпілого з води. Перш ніж кинутися у воду, швидко оцініть обстановку та оберіть оптимальний спосіб допомоги. Якщо нещасний випадок стався біля берега, киньте з суші предмет, за який може вхопитися потопельник, — рятувальний круг, надувний матрац, дошку, мотузку. Якщо поблизу є човен, використайте його. Якщо потерпілий перебуває на поверхні води, заспокойте його ще здалеку.

Підпливайте до потопельника ззаду. Якщо це не вдається, спробуйте розвернути його спиною до себе. Схопіть лівою рукою його за ліву руку вище ліктя, і різким рухом розвертайте спиною до себе. Потім захопіть потерпілого зігнутою у лікті лівицею під підборіддя. Утримуйте потопельника у позі лежачи на спині та буксируйте до берега або найближчої мілини (рис. 1). Якщо потерпілий схопив вас та тягне на дно — пірнайте. Рефлекторне бажання залишитися на поверхні змусить його відпустити вас.

Домедична допомога потопельнику

Рис. 1. Буксирування потопельника

Коли витягуватимете потопельника на берег, скористайтеся допомогою ще 2—3 осіб і обов’язково зафіксуйте йому шийний відділ хребта.

2. Коли доставите потерпілого на берег, розпочніть надавати домедичну допомогу залежно від його стану. Якщо він у свідомості, у нього задовільний пульс і збережене дихання — укладіть його на суху жорстку поверхню так, щоб голова була низько опущеною. Потім роздягніть, розтріть руками або сухим рушником. Напоїть потопельника гарячим чаєм, загорніть у теплу ковдру та дайте йому відпочити.

3. Викличте бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги за телефоном «103». Якомога точніше поінформуйте диспетчера про місце події, вкажіть добре видимі орієнтири на місцевості та під’їзні шляхи, щоб пришвидшити прибуття професійної допомоги.

4. Домедична допомога при «синьому» та «білому» утопленні різниться.

При «синьому» утопленні, після того як витягли потерпілого з води, не витрачайте час, щоб визначити ознаки життя — наявність пульсу на сонній артерії і реакції зіниць на світло. Насамперед видаліть воду зі шлунку та дихальних шляхів. Для цього станьте на праве коліно, покладіть потопельника обличчям вниз так, аби його живіт був у вас на лівому стегні. Лівим передпліччям тисніть на спину, щоб вивільнити дихальні шляхи від води та сторонніх предметів (рис. 2). Одночасно пальцями правої руки очищайте ротову порожнину від піску та водоростей. Подразнюйте корінь язика, щоб спричинити блювоту. Якщо блювота з’явилася, це означає, що потерпілий живий і немає необхідності проводити реанімаційні заходи.

Домедична допомога потопельнику

Рис. 2. Вивільнення дихальних шляхів потопельника від води та сторонніх предметів

Продовжуйте ретельно видаляти воду з дихальних шляхів: стискайте грудну клітку з боків і натискайте на корінь язика. Коли вода перестане виділятися, переверніть потопельника на живіт або на бік, тепло вкрийте та чекайте на швидку допомогу. Якщо блювотного рефлексу немає, перевірте реакцію зіниць на світло і пульс на сонній артерії. За їх відсутності розпочніть реанімаційні заходи (рис. 3). Затисніть потерпілому носа та зробіть два видихи способом «рот у рот». При цьому голова потопельника має бути відхилена. Потім 30 разів натискайте на грудну клітину. Зусилля рук спрямуйте до центру грудини потерпілого. Повторюйте ці дії, доки потерпілий не почне самостійно дихати.

Домедична допомога потопельнику

Рис. 3. Проведення серцево-легеневої реанімації потопельнику

Під час домедичної допомоги при «білому» утопленні не витрачайте час, щоб видалити воду з легенів і шлунку та перенести потерпілого до теплого приміщення, якщо у нього немає ознак життя. Негайно розпочніть реанімаційні заходи. Якщо у потопельника з’явився пульс на сонній артерії і самостійне дихання, перенесіть його до теплого приміщення, переодягніть у суху білизну та напоїть теплим чаєм.

Масаж серця та штучну вентиляцію легенів проводьте доти, доки не відновиться дихання, пульс, звузяться зіниці, поліпшиться колір шкіри. У тих випадках, коли протягом 30—40 хв змін у стані потерпілого немає або з’являються трупні плями, задубіння, реанімаційні заходи необхідно припинити.

5. Після того як надали потерпілому домедичну допомоги, незалежно від ступеню тяжкості стану, відправте його до найближчого медичного закладу. Пам’ятайте, що навіть у легких випадках утоплення можливі тяжкі ускладнення, що можуть призвести до смерті. Забезпечте постійний нагляд за потерпілим, доки не приїде швидка.

Домедична допомога потопельнику Як надати домедичну допомогу, якщо потерпілих декілька

Як запобігти нещасному випадку на воді

Відпочивати та купатися можна лише на спеціально обладнаних пляжах. Не варто пірнати у воду в незнайомих місцях, там де невідома глибина. Потрібно пам'ятати, що стрибки головою вниз нерідко призводять до пошкодження шийних хребців.

На воді також не можна:

  • купатися поблизу шлюзів, пристаней і мостів, стрибати з човнів та плотів;
  • запливати за межі відведених для купання місць;
  • входити у воду в найближчі 1,5—2 год після вживання їжі, у стані фізичного й психічного втомлення, алкогольного сп’яніння та після тривалого перебування на сонці;
  • залишати без нагляду дітей, дозволяти їм купатися самостійно (під час купання потрібно тримати дитину на відстані витягнутої руки від себе, використовувати рятувальні жилети);
  • плавати на човнах за сильних поривів вітру.

Починати купатися рекомендовано в сонячну, безвітряну погоду, за температури води +17—19 °С, повітря — +20—25°С. У воді потрібно перебувати не більше ніж 10—15 хв.

Щоб не виникли судоми, робіть статичну гімнастику, по черзі напружуючи м’язи всіх частин тіла. Якщо починає «хапати корч», зробіть глибокий вдих, зануртеся у воду з головою, випрямте ногу та сильно потягніть себе за великий палець ступні. Повторюйте це доти, доки судома не мине.

Не скидайте одяг, якщо він не тягне вас до дна. Роздягнена людина набагато швидше втрачає тепло, тому навіть у теплій воді потрібно рухатися, щоб утримуватися на плаву.

Дотримуйтеся правил безпеки на воді і це вбереже вас від нещасного випадку. Якщо трагедія станеться з іншою людиною, застосуйте прийоми домедичної допомоги, наведені у цій статті, щоб врятувати їй життя.

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді