Як заповнювати звіт про квоту з працевлаштування

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Дізнайтеся, чи повинні у 2024 році роботодавці подавати службі зайнятості інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (Звіт про квоту з працевлаштування).

Інформацію про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, часто називають Звітом про квоти, хоча вона не називається так у законодавстві. Однак за своєю суттю така інформація і є звітом, який підприємства, установи та організації незалежно від форми власності з чисельністю штатних працівників від 8 осіб подають щорічно, не пізніше 01 лютого після звітного року.

Особи з інвалідністю та працездатні особи, які не працюють й отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, не входять до «неконкурентоспроможної» квоти. Для осіб з інвалідністю є окремий норматив працевлаштування та окремий звіт № 10-ПОІ.

Онлайн-калькулятор розрахунку квоти осіб з інвалідністю

 

Хто має подавати Звіт про квоту

Роботодавці мають самостійно розраховувати квоту, виконувати її та щороку звітувати до центру зайнятості про її виконання. Подавати Звіт повинні підприємства, установи, організації усіх форм власності, на яких річна середньооблікова чисельність штатних працівників більша за 7. Тобто на фізосіб-роботодавців обов’язок надання такої інформації не поширюється.

Звіт подають до будь-якого центру зайнятості незалежно від місцезнаходження або реєстрації підприємства.

Як заповнити Звіт про квоту

У назві звіту «Інформація про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню» вказують звітний рік. Вписують інформацію про підприємство.

Якщо юридична і фактична адреси місцезнаходження роботодавця різні, потрібно вказати, де підприємство фактично проводить діяльність чи адресу, де розташований офіс.

Форма звіту містить такі рядки:

  • у рядку 01 — середньооблікова чисельність штатних працівників за попередній календарний рік — усього;
  • у рядку 02 — зазначається середньооблікова чисельність працівників, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та працювали на умовах повної зайнятості у звітному році;
  • у рядку 03 — квота у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників;
  • у рядку 04 — середньооблікова чисельність штатних працівників за звітний рік;
  • у рядку 05 — середньооблікова чисельність штатних працівників за звітний рік, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» залишилося 10 і менше років;
  • у рядку 06 — чисельність громадян, яких планується працевлаштувати в поточному році у рахунок квоти. 

При цьому рядки 01–03 заповнюються підприємствами з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб, а рядок 04 та 05 — підприємствами з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб. Рядок 06 звіту мають заповнювати всі підприємства незалежно від чисельності штатних працівників.

Підписують Звіт або керівник підприємства, або працівник, відповідальний за його подання.

Валерій Бунчук інженер з охорони праці ТОВ «Лайф», Київ
Контроль за станом охорони мають здійснювати керівники та відповідальні особи всіх рівнів управління виробництвом. Допоможуть його належним чином організувати п’ять унікальних додатків.

Відповідальність за невиконання квоти

У разі невиконання роботодавцем протягом звітного року встановленої квоти для працевлаштування з нього стягується штраф за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення.

Чи потрібно подавати Звіт про квоту у 2024 році

Інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, подавали щороку не пізніше 01 лютого після звітного року.

Однак Мінекономіки наказом від 29.12.2022 № 5574 визнав таким, що втратив чинність наказ Мінсоцполітики від 16.05.2013 № 271, яким було затверджено Порядок надання роботодавцями державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Саме цим Порядком передбачена необхідність подачі Звіту роботодавцями.

Наказ № 5574 прийнято на виконання Закону України від 21.09.2022 № 2622-IX, який набрав чинності 29.10.2022. Цим законом, зокрема, виключено частини 2 та 3 статті 14 Закону України «Про зайнятість населення».

Відтак звітувати за 2023 рік у поточному році підприємствам, установам та організаціям не потрібно. 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді