Наказ про призначення відповідального за охорону праці

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
У будь-якому закладі освіти наказом керівника має бути призначена особа, відповідальна за організацію роботи з охорони праці. Пропонуємо вам скачати зразок наказу про призначення відповідального за охорону праці у навчальному закладі.

Положенням про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти (затверджене наказом МОН України від 26.12.2017 №1669) передбачено, що керівник закладу освіти призначає відповідальних за організацію роботи з охорони праці, безпеки життєдіяльності в закладі та визначає їх функціональні обов’язки, забезпечує функціонування системи управління охороною праці.

Як розслідувати нещасні випадки зі здобувачами освіти

В окремих закладах освіти виконання обов’язків відповідального за охорону праці покладається на заступника директора навчального закладу чи на завідувача господарством, без додаткової оплати праці за навантаження. Це, своєю чергою, часто призводить лише до формального ведення встановленої документації з охорони праці.

На посаду провідного інженера з охорони праці або інженера з охорони праці I чи II категорії повинна призначатися особа, яка має повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (магістр чи спеціаліст). Бажано, щоб така особа знала особливості роботи закладу, мала певний досвід роботи та пройшла попередньо навчання з охорони праці в спеціалізованому навчальному закладі.

Крім того, спеціаліст з охорони праці повинен пройти навчання і перевірку знань з електробезпеки та отримати ІV групу з електробезпеки, оскільки він зобов’язаний контролювати безпечну експлуатацію електроустановок.

Оскільки працівник допускається до роботи на підставі відповідного наказу чи розпорядження власника або уповноваженого ним органу, наводимо зразок наказу про прийняття на роботу у навчальний заклад за сумісництвом працівника на посаду інженера з охорони праці I категорії.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді