Інструктажі з охорони праці: практичні поради

Зазвичай у спеціалістів з охорони праці виникає багато практичних запитань, пов’язаних з особливостями проведення інструктажів з охорони праці. Адже не всі ситуації детально відображені у законодавстві. Для вашої зручності відповіді на найбільш актуальні запитання зібрані в одній тематичці, підготовленій нашими експертами.

Інструктажі з охорони праці: що потрібно знати спеціалісту з ОП

Програма вступного інструктажу з питань охорони праці

Програма вступного інструктажу з охорони праці на підприємстві — це нормативний акт, що містить обов’язкові для дотримання працівниками вимоги з охорони праці при виконанні робіт певного виду або професії. Вона розробляється фахівцями охорони праці на підставі переліку питань, які необхідно розкрити (з урахуванням специфіки виробництва). Які питання розглядаються у програмі вступного інструктажу з питань охорони праці

Коли проводити вступний інструктаж зі студентами

Вступний інструктаж із охорони праці проводять до початку професійного навчання. Що вважати початком такого навчання — вступ до професійно-технічного навчального закладу чи вихід на виробничу практику? Відповідає експерт.

Вступний інструктаж працівнику під час виробничої практики

Працівника направили на навчання за професією до навчально-курсового комбінату. Комбінат його, як студента, направив назад на те саме підприємство на виробничу практику. Інженеру з охорони праці наказали провести вступний інструктаж. Чи дійсно цьому працівнику потрібно проводити вступний інструктаж як студенту, якщо він його вже проходив як працівник?

Хто проводить вступний інструктаж

Будівельна компанія має свої структурні дільниці у різних містах, де веде будівництво об’єктів. Прийом осіб на роботу ведуть дільниці. Служба охорони праці перебуває у центральному офісі. Її спеціалісти бувають на об’єктах будівництва за графіком, затвердженим суб’єктом господарювання. Чи може вступний інструктаж та інструктажі на робочому місці проводити начальник дільниці?

Чи проводити первинний інструктаж позаштатному працівнику

Кадровик відмовився проводити секретарю (своїй підлеглій) первинний інструктаж, мотивуючи це тим, що вона — не в штаті підприємства. Чи правомірними були дії кадровика?

Як проводити інструктажі з охорони праці — повторний та позаплановий

Повторний інструктаж проводять, щоб працівник повторив і закріпив знання, які здобув під час первинного інструктажу на робочому місці, а також отримав відповіді на запитання, що постали у нього, коли він виконував функціональні обов’язки. Цей інструктаж складається з теоретичної і практичної частин.

Позаплановий інструктаж проходять працівники незалежно від професії, посади, виду виконуваної роботи. Його проводять, щоб ознайомити працівників із новими локальними нормативно-правовими актами з охорони праці або з внесеними змінами і доповненнями до них та в інших, передбачених законодавством випадках.

Зі статті ви дізнаєтеся:

  1. Як часто проводити повторний інструктаж
  2. Які матеріали використовувати під час занять
  3. Що чекає на працівника, який не пройшов інструктаж

Як проводити цільовий інструктаж з охорони праці

Цільовий інструктаж проводять, щоб ознайомити працівника з локальними нормативними актами й інформаційними матеріалами у разі:

  • робіт, на які відповідно до законодавства оформлюють наряд-допуск, наказ або розпорядження;
  • ліквідації аварій, пожеж, стихійного лиха.

Обсяг і зміст цільового інструктажу визначають залежно від виду робіт, які виконуватимуть працівники. Хто має проводити такий інструктаж та яку документацію оформити.

Інструктажі працівникам сторонніх організацій

Записи про проведення інструктажів роблять у відповідних журналах, які ведуть на підприємстві. Чи потрібно реєструвати інструктажі, які провели працівникам сторонніх організацій? І якщо так, то як саме?

5 запитань про навчання та інструктажі з охорони праці

  1. Чий обов’язок організувати навчання з охорони праці — СОП чи служби кадрів?
  2. Чи інформувати нового працівника про ймовірні та наявні шкідливі фактори?
  3. Чи потрібен окремий тематичний план для кожного підрозділу?
  4. Чи проводити інструктажі працівникам за договором аутстафінгу?
  5. Чи можна мати журнали реєстрації інструктажів у кожній філії?

Отримати відповіді

Навчання та інструктажі з охорони праці: чотири небанальні запитання

  1. Який має бути склад комісії з перевірки знань із питань охорони праці
  2. Чи потрібно погоджувати програми навчання працівників із територіальними підрозділами Держпраці?
  3. Хто проводить інструктажі з безпеки руху
  4. Чи проводити вступний інструктаж працівнику, якого звільнили, а потім знову прийняли на роботу?

Отримати відповіді

Інструктажі з охорони праці: відповідаємо на запитання

  1. Що робити, якщо у Журналі реєстрації інструктажів із питань охорони праці на робочому місці зробили неправильний запис?
  2. Чи проводити інструктажі працівникам
  3. фірми-субпідрядника?
  4. Як діяти, якщо на дату проведення інструктажу працівник перебував на лікарняному?
  5. Чи проводити первинний інструктаж перевіряльнику?

Отримати відповіді

Чи можна проводити інструктажі телефоном

Працівники залізничної станції, коли заступають на зміну, мають пройти цільовий, повторний, позаплановий інструктажі. Місце їх роботи розташоване далеко від керівника. Призначити керівника з тих, що працюють на віддаленій дільниці, неможливо через поважні причини. Чи можна проводити таким працівникам цільовий, повторний, позаплановий інструктажі телефоном?



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді