Забруднення повітря: Кабмін зобов'язав промисловців контролювати викиди

Уряд затвердив відповідний порядок

image32

Як отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря

Кабмін на засіданні 28 березня 2023 р. затвердив Порядок запровадження автоматизованих систем контролю (АСК) викидів забруднюючих речовин (далі — Порядок).

Документ передбачає обов’язок для підприємств встановити системи моніторингу на своїх установках. За їх допомогою підприємства мають проводити відповідні вимірювання, а отримані дані про викиди від роботи власного обладнання передавати до Міндовкілля.

check-mark.png Скачайте план-графік з охорони праці у 2023 році

Порядок передбачає обов’язок встановлювати АСК лише на нове обладнання. На вже діюче устатковання ця вимога не поширюється.

Бізнес матиме час підготуватися до нововведень: установити АСК необхідно упродовж п’яти років після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Довідково

Порядок розробляло Міндовкілля спільно з європейськими експертами на виконання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря» від 09.07.2022 № 2393-ІХ і Закону України «Про охорону атмосферного повітря» від 16.10.1992 № 2707-XII. Крім того, обов’язкове запровадження АСК і визначення якості повітря передбачає рішення РНБО України від 23.03.2021 № 111, затверджене Указом Президента.

Джерело: КМУ

Любі читачі, команда Цифрового видавництва Експертус продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку

У разі, якщо вам потрібні консультація експерта або відповідь на питання, передплатіть за спеціальною ціною електронний журнал «Довідник спеціаліста з охорони праці» або систему «Експертус Охорона праці»

Вища школа охорони праці

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить в обов'язки комісії з розслідування нещасного випадку

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, за наказом роботодавця на підприємстві утворюється комісія з розслідування нещасного випадку. Детальніше про склад комісії, її обов’язки і повноваження та про особливості створення комісії під час війни дізнайтеся зі статті.
46924

Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту є неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.
30106

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10553

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47633

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183405

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді