Утримання укриттів: покарання для порушників від штрафу до позбавлення волі

Законопроєкт про зміни ухвалили у першому читанні

Утримання укриттів: покарання для порушників від штрафу до позбавлення волі

Верховна Рада прийняла за основу проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо запровадження відповідальності за порушення вимог щодо утримання та експлуатації об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту» (законопроєкт № 9362-1).

Як розробити План реагування підприємства нанадзвичайні ситуації

Мета:

  • запровадити адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення вимог утримання та експлуатації об’єктів фонду захисних споруд, а також за незабезпечення безперешкодного цілодобового доступу населення до приміщень, які визначені як укриття;
  • посилити відповідальність за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки.

Законопроєкт пропонує доповнити новими статтями:

  • ► КпАП — 175-3 «Порушення встановлених законодавством вимог щодо утримання та експлуатації об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту».
    • Порушення вимог статті передбачає штрафні санкції в розмірі від 200 до 500 НМДГ, а за повторне вчинення — від 500 до 1000 НМДГ.
    • Право складати протоколи та розглядати справи про такі адміністративні правопорушення матиме ДСНС — центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ЦЗ.
  • ► Кримінальний кодекс — 270-2 «Порушення встановлених законодавством вимог щодо утримання та експлуатації об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту».
    • Санкції статті передбачають кримінальну відповідальність за порушення вимог законодавства щодо утримання та експлуатації об’єктів фонду захисних споруд ЦЗ, що призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Зараз законопроєкт готується на друге читання. 

Джерело: ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання інженера з охорони праці

Де пройти навчання інженеру з охорони праці? Це питання хвилює багатьох фахівців, які дбають про свій професійний розвиток та хочуть ефективно використовувати робочий час. Усіх, хто прагне здобути нові знання та навички у сфері охорони праці, запрошуємо на навчання до Вищої Школи Охорони Праці. Наші експерти будуть раді вам допомогти.
10528

Посадова інструкція фахівця з питань цивільного захисту

Інструкція фахівця з питань цивільного захисту відповідає вимогам Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників у сфері цивільного захисту України та набуває чинності з моменту затвердження.
47517

Інструкція з надання домедичної допомоги

Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, саме від ваших дій залежатиме життя та здоров’я потерпілого. Як правильно діяти в критичній ситуації, підкаже Інструкція з надання домедичної допомоги. Скачайте зразок інструкції, розроблений експертом.
183123

Наказ про проведення інструктажів з охорони праці

Перед проведенням інструктажів з охорони праці на підприємстві потрібно видати відповідний наказ. У статті ви знайдете зразок наказу про проведення інструктажів з охорони праці, підготовлений експертом.
77584

Наказ про результати атестації робочих місць

За результатами атестації робочих місць за умовами праці видається наказ про її результати. Скачайте готовий зразок наказу про результати атестації робочих місць та за потреби адаптуйте його до особливостей вашого підприємства.
23935

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді