Рада підтримала створення Єдиного реєстру кваліфікацій: що станеться з Класифікатором професій?

Для впровадження нових норм передбачено перехідний період

Рада підтримала створення Єдиного реєстру кваліфікацій: що станеться з Класифікатором професій?

Верховна Рада прийняла у ІІ читанні та в цілому законопроєкт № 9630 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення національної системи кваліфікацій відповідно до актуальних потреб ринку праці та інших питань».

Законопроєкт про безпеку праці: як зміняться обов’язки інженера з охорони праці

Документ:

  1. упорядковує систему кваліфікації і створює Єдиний реєстр кваліфікацій — тобто об’єднує Національний класифікатор професій, Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП), Реєстр кваліфікацій;
  2. синхронізовує дані з іншими базами даних — зробити процес обміну та доступу до інформації про професійні кваліфікації швидким і прозорим;
  3. скасовує обов’язок роботодавця подавати до центру зайнятості інформацію про попит на робочу силу (вакансії). Натомість роботодавці матимуть право подавати зазначену інформацію.

Законопроєкт передбачає встановити перехідний період, під час якого використовуватимуться кваліфікаційні характеристики, що містить ДКХП.

Проєкт закону пропонує внести зміни до Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII, Господарського кодексу України, Кодексу законів про працю України (КЗпП). Зокрема — виключити з КЗпП статтю 206:

Працівникові, який успішно закінчив виробниче навчання, присвоюється кваліфікація відповідно до тарифно-кваліфікаційного довідника і надається робота відповідно до набутої ним кваліфікації та присвоєного розряду.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Джерело: Офіційний портал ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Акт службового розслідування порушень вимог безпеки

Після того, як комісія зі службового розслідування встановила причини, винних осіб і зміст порушень, вона складає акт службового розслідування. Скачайте Акт службового розслідування: зразок, розроблений експертом
7318

Впроваджуємо Правила внутрішнього трудового розпорядку

Правила внутрішнього трудового розпорядку (ПВТР) регулюють трудові відносини та є обов’язковими для усіх працівників підприємства. Під час інспектування фахівці Держпраці перевіряють, чи ознайомлені працівники з Правилами. Дізнайтеся, хто має розробити та ввести в дію ПВТР.
19285

Положення про розробку інструкцій з охорони праці

Для чого потрібне Положення про розробку інструкцій з охорони праці, які розділи воно має містити та який їх зміст? У статті ви знайдете відповіді не лише на ці та інші питання, а й зможете завантажити зразок Положення про розробку інструкцій з охорони праці.
5497

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді