Рада підтримала створення Єдиного реєстру кваліфікацій: що станеться з Класифікатором професій?

Для впровадження нових норм передбачено перехідний період

Рада підтримала створення Єдиного реєстру кваліфікацій: що станеться з Класифікатором професій?

Верховна Рада прийняла у ІІ читанні та в цілому законопроєкт № 9630 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення національної системи кваліфікацій відповідно до актуальних потреб ринку праці та інших питань».

Законопроєкт про безпеку праці: як зміняться обов’язки інженера з охорони праці

Документ:

  1. упорядковує систему кваліфікації і створює Єдиний реєстр кваліфікацій — тобто об’єднує Національний класифікатор професій, Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП), Реєстр кваліфікацій;
  2. синхронізовує дані з іншими базами даних — зробити процес обміну та доступу до інформації про професійні кваліфікації швидким і прозорим;
  3. скасовує обов’язок роботодавця подавати до центру зайнятості інформацію про попит на робочу силу (вакансії). Натомість роботодавці матимуть право подавати зазначену інформацію.

Законопроєкт передбачає встановити перехідний період, під час якого використовуватимуться кваліфікаційні характеристики, що містить ДКХП.

Проєкт закону пропонує внести зміни до Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII, Господарського кодексу України, Кодексу законів про працю України (КЗпП). Зокрема — виключити з КЗпП статтю 206:

Працівникові, який успішно закінчив виробниче навчання, присвоюється кваліфікація відповідно до тарифно-кваліфікаційного довідника і надається робота відповідно до набутої ним кваліфікації та присвоєного розряду.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Джерело: Офіційний портал ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заповнюємо журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці

Зі статті ви дізнаєтеся, як вести журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та які існують вимоги до заповнення журналу реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці. Також ви зможете скачати бланк журналу та зразок його заповнення.
198672

Заповнюємо Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання

У статті ви знайдете бланк та приклад заповнення декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства та дізнаєтеся про порядок подання документа до відповідного дозвільного органу.
41047

Особиста картка обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ

Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. Видачу і повернення ЗІЗ потрібно обліковувати в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.
37030

Інструкція з охорони праці для кухаря

Інструкція з охорони праці для кухаря є інструкцією за професією, що встановлює вимоги безпеки під час приготування їжі (страв) в умовах кухні. Скачайте інструкцію та за потреби адаптуйте її до умов вашого підприємства.
45171

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді