Робота осіб з інвалідністю: у Раді підготували зміни

Законопроєкт підтримали у профільному комітеті

invalid.jpgКомітет із питань соціальної політики та захисту прав ветеранів схвалив текст порівняльної таблиці до проєкту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю (реєстр. № 5344-д) і рекомендував Верховній Раді прийняти законопроєкт у другому читанні та в цілому.

Замість інвалідності — втрата функціональності

Законопроєкт передбачає:

  • забезпечити право осіб з інвалідністю на працю;
  • збільшити їхні можливості на ринку праці — працевлаштуватися не лише на підприємствах приватної форми власності, але й в органах державної влади, місцевого самоврядування;
  • відкрити можливості для громадських організацій країни ефективно діяти, зокрема за допомогою держави, в інтересах осіб з інвалідністю.

Роботодавці отримуватимуть компенсацію витрат:

  • на облаштування «розумних» робочих місць для осіб з інвалідністю;
  • забезпечення таких осіб на робочому місці соціальним супроводом, персональним асистентом, перекладом жестовою мовою тощо — за потреби.

Законопроєкт пропонує вибір для роботодавців:

  • або працевлаштувати осіб з інвалідністю, облаштувавши їм (за потреби) належним чином робоче місце —
    • 1 робоче місце для роботодавців, що мають штат від 8 до 25 працівників;
    • 2% робочих місць — для роботодавців, основним видом діяльності яких є реабілітація осіб з інвалідністю, навчання таких осіб або догляд за ними;
    • 4% робочих місць — для роботодавців, що мають штат більше ніж 25 працівників;
  • або сплатити цільовий внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю — наприклад, якщо неможливо працевлаштувати осіб відповідної категорії через високий ступінь виробничого ризику.

Велику роль в реалізації політики інклюзії та адаптації осіб з інвалідністю в усіх сферах життєдіяльності суспільства відіграватимуть:

  • громадські об’єднання, що створюють такі особи (або в інтересах таких осіб);
  • правозахисні організації;
  • ініціатори створення хабів для людей з інвалідністю;
  • надавачі соціальних послуг відповідній категорії громадян.

Кожне з таких об’єднань має право на рівний доступ до державного фінансування залежно від важливості, актуальності розробленого ними проєкту.

Законопроєкт не прибирає жодної пільги, які Податковий кодекс передбачає для підприємств і організацій, заснованих громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю. Усі громадські організацій людей з інвалідністю мають рівні права на отримання як податкових, так і будь-яких інших пільг, зокрема й державну допомогу.

Розвиток громадянського суспільства передбачає доступ організацій, які представляють інтереси осіб з інвалідністю внаслідок війни, до конкурсних процедур, що гарантує прозорий на ефективний розподіл державного фінансування на реалізацію кращих проектів та заходів.

Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю на регулярній основі проводить конкурси проектів для громадських об’єднань, а в конкурсних комісіях беруть участь особи з інвалідністю, які допомагають обрати найкращі та актуальні проекти.

Джерело: офіційний вебпортал ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення інструктажів з охорони праці

Перед проведенням інструктажів з охорони праці на підприємстві потрібно видати відповідний наказ. У статті ви знайдете зразок наказу про проведення інструктажів з охорони праці, підготовлений експертом.
77449

Наказ про встановлення доплат за несприятливі умови праці

Наказ про доплату за шкідливі умови праці допоможе встановити доплату за шкідливі умови праці, підтверджені під час атестації робочих місць за умовами праці. Скачайте зразок наказу про доплату за шкідливі умови праці.
13177

Програма навчання з охорони праці

Найважливіша інформація для роботодавців щодо організації навчання з охорони праці на підприємстві: тематичний план і програма навчання з питань охорони праці, документи, потрібні для проведення навчання та перевірки знань з ОП, нормативне регулювання.
50774

Зразок посадової інструкції відповідального за електрогосподарство

Посадова інструкція відповідального за електрогосподарство: обов’язкові розділи та їх послідовність. На що треба звернути увагу при складанні посадової інструкції. Зразок посадової інструкції відповідального за електрогосподарство.
53722

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді