Тимчасова непрацездатність: коли можна прийняти паперовий лікарняний?

Паперовий листок непрацездатності можуть видати лише у деяких ситуаціях

image92

Лікарняні: як надавати виплати

Електронний лікарняний — зручний сервіс, яким українці користуються вже понад два роки. Він формується на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, який лікар створює в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Якщо в умовах війни лікар не може підтвердити медичний висновок про тимчасову втрату працездатності в ЕСОЗ, він має право видати паперовий бланк листка непрацездатності. Це правомірно у таких випадках:

  1. Сплив термін, протягом якого лікар може виправити помилку у висновку про тимчасову непрацездатність в ЕСОЗ. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності ухвалює лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я (ЗОЗ) або його керівник.
  2. Відсутній зв’язок між Електронним реєстром листків непрацездатності (система Пенсійного фонду України) та Реєстром медичних висновків в ЕСОЗ більше ніж сім днів.
  3. Користувачі не мають доступу до ЕСОЗ.
  4. Пацієнт звернувся за продовженням випадку тимчасової непрацездатності з порушенням термінів за умови, що це порушення сталося внаслідок воєнного часу, наприклад — окупація. Рішення про продовження раніше виданого лікарняного ухвалює лікарсько-консультативна комісія ЗОЗ або його керівник.

Тимчасова непрацездатність: коли можна прийняти паперовий лікарняний?Як відбувається розслідування професійних захворювань на виробництві

Видача паперових листків непрацездатності можлива у період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення.

Залежно від ситуації лікар може видати одночасно електронний і паперовий лікарняний у межах одного випадку тимчасової непрацездатності. 

Джерело:  МОЗ

У яких випадках діє паперовий лікарняний

Електронний лікарняний — зручний сервіс, яким українці користуються вже понад два роки. Він формується на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, який лікар створює в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Якщо в умовах війни лікар не може підтвердити медичний висновок про тимчасову втрату працездатності в ЕСОЗ, він має право видати паперовий бланк листка непрацездатності. Це правомірно у таких випадках:

1. Сплив термін, протягом якого лікар може виправити помилку у висновку про тимчасову непрацездатність в ЕСОЗ. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності ухвалює лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я (ЗОЗ) або його керівник.

2. Відсутній зв’язок між Електронним реєстром листків непрацездатності (система Пенсійного фонду України) та Реєстром медичних висновків в ЕСОЗ більше ніж сім днів.

3. Користувачі не мають доступу до ЕСОЗ.

4. Пацієнт звернувся за продовженням випадку тимчасової непрацездатності з порушенням термінів за умови, що це порушення сталося внаслідок воєнного часу, наприклад — окупація. Рішення про продовження раніше виданого лікарняного ухвалює лікарсько-консультативна комісія ЗОЗ або його керівник.

Акцент

Видача паперових листків непрацездатності можлива у період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення.

Залежно від ситуації лікар може видати одночасно електронний і паперовий лікарняний у межах одного випадку тимчасової непрацездатності. 

За матеріалами МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про дорожньо-транспортну пригоду

Визначити заходи за результатами службового розслідування ДТП, що сталося з транспортним засобом підприємства, допоможе наказ про дорожньо-транспортну пригоду. Як його скласти — далі у статті.
117

Що потрібно знати про цивільно-правовий договір на виробництві

Чим відрізняється цивільно-правовий договір від трудового? Коли ЦПД визнають трудовим? Який штраф чекає на роботодавця за неоформлених працівників? Як розслідувати нещасний випадок із підрядником? Відповіді на ці та інші питання — далі у статті.
5329

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді