За старими зразками листків непрацездатності виплати не нараховуватимуться

Листки непрацездатності, які не відповідають наказу «Про затвердження зразка, технічного опису листка непрацездатності» від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406 та довідки, які засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, не можуть бути підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності та підлягають заміні на листки непрацездатності нового зразка

Останнім часом надходять численні звернення до органів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від страхувальників та застрахованих осіб щодо відсутності бланків листків непрацездатності в лікувально-профілактичних закладах (ЛПЗ) та видачі ЛПЗ довідок про тимчасову непрацездатність або бланків старого зразка.

Відповідно до частини 1 статті 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-III (далі — Закон № 2240) підставою для призначення допомоги по тимчасовій втраті працездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Листом Міністерства охорони здоров’я України від 04.05.2011 № 3.07-19/126 було рекомендовано не використовувати бланки листків непрацездатності старого зразка та наголошено, що чинним є листок непрацездатності, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України «Про затвердження зразка, технічного опису листка непрацездатності» від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406 (далі — Наказ № 532).

Отже, використання ЛПЗ бланків листків непрацездатності старого зразка, та, як наслідок, зазначення їх реквізитів страхувальниками в заявах-розрахунках призводить до порушення низки нормативно-правових документів.

Видача довідок про тимчасову непрацездатність проводиться лише тими лікувально-профілактичними закладами, у яких повністю використані бланки листків непрацездатності і лише на період до їх виготовлення (лист ФССзТВП від 28.07.2006 № 01-16-1634).

Листки непрацездатності, які не відповідають Наказу № 532 та довідки, які засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, не можуть бути підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності та підлягають заміні на листки непрацездатності нового зразка (лист ФССзТВП від 05.11.2014 № 2.4-17-2926).

Нагадуємо, що 29.10.2014 у Міністерстві охорони здоров’я України відбулася процедура конкурсних торгів щодо виготовлення та закупівлі бланків листків непрацездатності.

Прес-служба ФССзТВП

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Заходи безпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями

Вимоги безпеки під час використання сонячних батарей – важливий аспект охорони праці. Про основні небезпеки під час роботи із сонячними панелями та батареями, рекомендації щодо поводження з сонячними панелями та особливості дотримання вимог пожежної безпеки читайте у статті.
23

Наказ про створення служби охорони праці

Під час створення на підприємстві служби охорони праці та призначення відповідальної особи за стан охорони праці вам знадобиться наказ про створення служби охорони праці. У статті ви знайдете приклад такого наказу та матимете змогу скачати його.
23684

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36707

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10548

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
32695

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді