Як подбати про безпеку працівників під час зернозбиральних і зернопереробних робіт

Більшість зернозбиральних та зернопереробних робіт належать до робіт підвищеної небезпеки. Під час виконання таких робіт збільшується ризик травмування працівників. У Держпраці розповіли, яких заходів потрібно вжити, аби вберегти життя та здоров’я працівників.

Дотримання спеціальних вимог, чітка технологічна і організаційна дисципліна, підвищена відповідальність керівників всіх рівнів і самих виконавців щодо забезпечення виконання вимог законодавства з охорони праці — саме це сприяє збереженню здоров’я працівників та уникненню нещасних випадків на виробництві.

Основні причини нещасних випадків із смертельним наслідком:

  • незадовільний технічний стан виробничих об’єктів та засобів виробництва;
  • порушення правил безпеки руху та вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів;
  • невиконання вимог інструкцій з охорони праці;
  • відсутність дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки і експлуатацію устаткування, машин, механізмів та об’єктів підвищеної небезпеки відповідно до «Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки», затвердженого постановою КМУ від 26 жовтня 2011 року № 1107.

Декларація чи дозвіл

Наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки
Леонід Шевчуквикладач охорони праці навчально-курсового комбінату «Професіонал-Фаст»
Підприємство має дозвіл на виконання зварювальних робіт. Чи потрібно його анулювати, якщо тепер для виконання таких робіт достатньо декларації?

Керівники підприємств повинні подбати про організаційні та технічні заходи безпеки і підготовку виробничого процесу до сушки та переробки зерна, вжити превентивних заходів щодо захисту персоналу підприємства від нещасних випадків. Крім того, потрібно слідкувати за належним утримання території підприємства, систем контролю управління виробничими процесами, а також проаналізувати основні причини відмови у роботі обладнання та обговорити дії працівників, передбачені Планом локалізації і ліквідації можливих аварій.

З метою підтримання стану охорони праці на належному рівні та запобіганню травмування працівників під час зернозбиральних робіт керівникам зернозаготівельних і зернопереробних підприємств необхідно вжити таких заходів:

  • організувати проведення навчання та перевірку знань з питань охорони праці посадовим особам та працівникам, які виконують роботи підвищеної небезпеки, забезпечити працівників необхідними інструкціями з охорони праці;
  • призначити посадових осіб, які пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці відповідальними за виконання конкретного виду робіт підвищеної небезпеки;
  • організувати проведення попередніх та періодичних медичних оглядів працівників;
  • забезпечити працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту відповідно до галузевих норм;
  • перевірити наявність на рухомих частинах виробничого обладнання, уста­ткування, натяжних пристроях конвеєрів захисних огороджень;
  • перевірити наявність та справність на зернових складах засобів аварійної зупинки транспортерів нижніх та верхніх галерей;
  • забезпечити організацію виконання робіт в силосах, бункерах та інших за­критих ємностях тільки після оформлення наряд-допуску; працівники підприємств, які залучаються до виконання цих робіт, мають бути забезпечені в необхідній кількості випробуваними засобами захисту і пристосуваннями для безпечного проведення робіт;
  • перевірити справність і ефективність роботи аспіраційних систем; провес­ти їх випробування та оформити відповідні паспорта;
  • забезпечити на зернозаготівельних і зернопереробних підприємствах області експлуатацію електроустановок, електрообладнання і в цілому електрогосподарства відповідно до вимог безпеки.

Як проводити навчання осіб, відповідальних за організацію робіт підвищеної небезпеки

Джерело: ГУ Держпраці у Харківській області

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Враховуємо небезпечні та шкідливі виробничі фактори

Вплив небезпечних та шкідливих виробничих факторів на працівників може бути різним залежно від типу фактора, його інтенсивності та тривалості дії. Роботодавець зобов’язаний усунути шкідливі та небезпечні виробничі фактори або мінімізувати їхній вплив до гранично-допустимих значень, встановлених у санітарних нормах, правилах і нормативно-технічній документації. Які вирізняють шкідливі виробничі фактори та засоби захисту від них — далі у статті.
228582

Газонебезпечні роботи

Які роботи належать до газонебезпечних, хто може виконувати такі роботи та коли потрібен наряд-допуск, які вимоги передбачені у законодавстві до виконання газонебезпечних робіт? Читайте статтю та працюйте безпечно!
29461

Вимоги до безпеки праці у будівництві

Охорона праці на будівництві має бути організована таким чином, щоб захистити як робітників, які виконують роботи на об’єкті, так і сторонніх осіб, котрі можуть опинитися біля будівельного майданчика. Держава чітко визначає нормативи та стандарти безпечної роботи, яких слід дотримуватися відповідним суб’єктам господарювання.
22583

Затверджуємо Перелік робіт з підвищеною небезпекою

На будь-якому підприємстві, діяльність якого передбачає виконання небезпечних робіт, потрібно затвердити перелік робіт з підвищеною небезпекою. Якою нормативною базою при цьому користуватися — підкажемо у статті.
16602

Наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки

Що таке наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки? Хто його видає і коли він потрібен? Яку форму бланка обрати та як правильно оформити? Відповіді на ці та інші питання — у статті. А також завантажуйте розроблений експертом бланк наряду допуску.
126577

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді